Ingezonden: Hugo de Jonge, rentmeesterschap, publieke gerechtigheid en solidariteit

Hugo de Jonge is de Nederlandse minister voor volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordeningnamens het Christen Democratisch Appel. Dat is hij dus ook voor Bonaire.

In die hoedanigheid komt hij eind juni naar Bonaire om een overeenkomst te tekenen over nieuw te bouwen woningen. Dat is hard nodig met name voor de mensen met minder geld. Daarom wil Hugo dat in Europees Nederland 66% van de nieuw te bouwen huizen bestaat uit sociale woningen, midden huurwoningen en betaalbare koopwoningen.

Voor de bijzondere gemeente Bonaire lapt Hugo dit uitgangspunt aan zijn laars. Waarom? Omdat de veelal Amerikaanse en Europees Nederlandse ontwikkelaars en makelaars aan die 66% niet genoeg verdienen. In ieder geval te weinig om hun tweede en derde huizen in Miami en Amsterdam te kopen en onderhouden.

De partij van Hugo de Jonge, het CDA vindt het belangrijk om de wereld mooier achter te laten dan we hem gekregen hebben. De huidige generatie is rentmeester van de aarde. We zijn immers verbonden met voorgaande en komende generaties en moeten daarom zorgen voor natuur en cultuur. Beschermen wat van waarde is met een totaalvisie op de lange termijn en niet op de korte termijn snelle slagen willen maken. Dat is volgens het CDA rentmeesterschap. Dat staat allemaal in het beginselprogramma van het CDA. Ook staat daarin dat het CDA voor gerechtigheid en solidariteit is.

Hugo de Jonge verloochent deze CDA uitgangspunten voor Bonaire en lapt ze aan zijn laars. Hij kiest de kant van de al rijke Amerikaanse en Europees Nederlandse ontwikkelaars en makelaars en laat een groot deel van de honderden woningzoekende Bonairianen aan hun lot over. Dat is bepaald geen keuze voor christelijk rentmeesterschap, gerechtigheid en solidariteit. Het is een onverbloemde keuze voor de korte termijn en de snelle slag.

En nog even voor de duidelijkheid: het CDA is de zusterpartij van de Bonairiaanse UPB.

Zo, dan weet u dat ook weer.

René Roders