Ingezonden: Honden (puppy) weetjes

Zomaar een paar belangrijke weetjes als je een pup neemt.

Groepscursus of privé les voor uw honden pup?

De meest genoemde reden om in een groep met meerdere puppy’s deel te nemen is dat de hondeneigenaar graag een goed gesocialiseerde pup wil hebben. Het is helaas onjuist dat een pup beter socialiseert in een groep. Een korte uitleg. Socialisatie is alles wat er rond de pup gebeurt zoals langs het strand lopen of met de hond door Kralendijk lopen, maar ook andere personen ontmoeten.

Alles wat een pup meemaakt gedurende de dag/avond is bepalend voor de  algemene ontwikkeling en beeldvorming van de pup en daagt bij aan een goede socialisatie. Een enkele puppy groepsles van een uurtje per week is slechts 0,6% socialisatie in die week.

Een andere reden is dat er les wordt gegeven en dat de baasjes samen met de puppy’s oefeningen moeten doen zodat een pup een bepaald commando goed leert, dus stel dat de puppy’s in een korte pauze 10 minuten met elkaar mogen spelen dan is de gehele socialisatie tijd van deze groepsles slechts 0,1% in die week. Hetgeen natuurlijk te verwaarlozen is.

Maar de meest belangrijkste reden om niet op groepsles te gaan is dat het spelen met andere honden ook kan leiden tot een trauma bij de pup. Een angstige pup wordt niet minder angstig als deze met andere soortgenoten speelt het kan juist verergeren. Vaak zie je in zo een les de baasjes op afstand toekijken hoe de honden ‘spelen’ waarbij een pup op zijn rug ligt te spartelen omdat er een andere dominant bovenop ligt en deze er niet onderuit kan komen en dan wordt er gezegd door de zogenaamde hondenkenner wat zijn ze leuk bezig .

Bij een angstige pup is het belangrijk dat de pup vertrouwen krijgt en in een bepaalde situatie weer zelfverzekerd wordt. Helaas is op veel honden scholen niet de juiste kennis aanwezig en zeggen ze dat het juist goed is voor de pup om samen ‘plezier’ te hebben met de andere puppy’s. Ik heb helaas meerdere honden op les gehad die juist door deze onjuiste ‘socialisatie’ een groter trauma hebben opgelopen en nog angstiger werden en agressief gingen uitvallen naar andere honden op latere leeftijd en niet rustig naast het baasje konden lopen bij het blokje om.

Maar erger de honden vielen vaak uit naar andere honden en ook dit werd weer verkeerd behandeld met als resultaat een lastige hond om mee te lopen. Natuurlijk is dit gedrag weer om te buigen naar een hond die zonder angst rustig meeloopt maar dit kost tijd en vergt een positieve aanpak voor de hond.

Om te socialiseren moet ik mijn pup laten aaien?

Indien iemand je vraagt of ze je schattige pup even mogen aanhalen en vaak proberen ze meteen de pup te aaien, probeer dit dan te voorkomen. De eerste reden is dat de pup zelf de eerste stap moet zetten, met andere woorden laat de pup snuffelen bij die persoon als de pup het oke vindt dan mag deze aangehaald worden. Maar let op niet meteen laten aaien over de kop en zeker niet strak in de ogen aankijken, de pup ziet dit vaak als dominantie en kan daardoor weer bang worden. Beter is om de pup eerst aan de zijkant van de kop aan te halen. Een andere reden is dat indien de pup tegen je op komt staan en dan wordt aangehaald deze wordt geleerd om tegen je op te springen want dan krijgt de pup immers aandacht. Haal de pup altijd pas aan als deze op 4 pootjes staat.

De etensbak weghalen

Vaak hoor je dat mensen terwijl de pup aan het eten is te leren dat de etensbak moet kunnen worden weggehaald. Doe dit nooit het eten is gegeven en er kan op latere leeftijd baknijd ontstaan en de hond kan dan agressief uitvallen. U vindt het toch ook niet fijn als uw eten zomaar word weggehaald omdat het moet kunnen?

Zindelijk maken.

Duw nooit de kop van de pup in zijn uitwerpselen indien de hond een foutje heeft gemaakt dit zal averechts werken. Ga 15 minuten na het eten gewoon een stukje lopen en beloon de pup als hij/zij buiten de behoeften doet. De pup zal begrijpen dat het veel leuker is om zijn/haar behoeften buiten te doen.

Norbert Tadema

DogPartner Bonaire