Ingezonden: Brandstapel

Een deel van de kritiek die geuit is door Gisele Sint Jago is logischerwijs niet te ontkennen, omdat zij reageert op een korte tekst die geheel uit zijn context is geplaatst.

Op 22 mei kregen wij van onze uitgever te horen dat hij het verzoek van Lilian Visser (Historiek) had gekregen en goed gekeurd, om de volledige paragraaf ‘Strafkolonie’ integraal te mogen plaatsen met de toezegging: dat zij ‘het fragment’ uiteraard zou inleiden.

Ons is als auteurs slechts gevraagd om de afbeeldingen aan te leveren. Uiteraard hebben we hieraan meegewerkt in de veronderstelling dat de paragraaf ‘Strafkolonie’, die twee pagina’s tekst omvat, logischerwijs in de context geplaatst zou worden, en dus zou refereren naar de informatie die we in de 86 pagina’s ervoor en de 133 pagina’s erna bespreken.

Het is met de reacties die we nu ontvangen voor ons helder dat het onverstandig is gebleken om aan de gemakzucht van een bladredactie toe te geven en ze tekst integraal te laten plaatsen zonder context. Er ontbreekt nu zo ontzettend veel meer dan alleen de titel van de paragraaf: Strafkolonie.

Als enig voordeel aan het geven van deze toestemming aan Historiek zien we het feit dat dit nieuwe standaardwerk over Bonaire voor discussie zorgt en dus gaat leven.

We nodigen iedereen van harte uit om vrijdagavond bij SKAL de lezing en presentatie van het boek bij te wonen om zo zelf te vernemen hoe wij de zaken in perspectief en context plaatsen.

We doen dat volgens The Black Archives en NiNsee op een zodanige manier dat we door beiden geboekt zijn om de pijnlijke geschiedenis die we in ons boek bespreken te komen vertellen.

Cees Luckhardt & Boi Antoin