Ingezonden: Schadeloosstelling

Onlangs verscheen het onderzoek ‘Staat en Slavernij’ over de rol en betrokkenheid van de Nederlandse staat en het koningshuis bij de handel in mensen uit Afrika gedurende de 17e, 18e en 19e eeuw.

Uit dat onderzoek blijkt dat het koninklijk huis in de periode 1675 tot 1770 omgerekend naar de huidige waarde 545 miljoen euro heeft overgehouden aan die mensenhandel. De slavernij duurde tot 1863, dus om een compleet beeld te krijgen moeten we er voor de resterende periode van 93 jaar een bedrag bij optellen. Gebaseerd op de getallen uit de periode 1675-1770 komen we voor die resterende 93 jaar op een (omgerekend) bedrag van 533 miljoen euro. Bij elkaar opgeteld heeft het koninklijk huis dus ruim een miljard verdiend aan de handel in Afrikaanse gevangenen gedurende een periode van 188 jaar.

Het koninklijk huis bezat 3% van de (overigens geschonken) aandelen in de mensenhandel. De overige 97% van de verdiensten ging naar andere investeerders en de Nederlandse staat. Laten we eens uitrekenen hoeveel dat geweest moet zijn. We delen 1 miljard door 3 en komen dan op 333 miljoen (afgerond). Dat getal vermenigvuldigen we met 97 en dan kom je op een bedrag van 32 miljard euro. Conclusie: in de periode 1675 – 1863 heeft het koninkrijk der Nederlanden 32 miljard euro verdiend aan de slavernij. Het koninklijk huis ontving daarnaast nog eens 1 miljard. Allemaal omgerekend naar de huidige waarde.

Stel nu eens dat de slaaf gemaakten op Bonaire voor slechts 1% daaraan hebben bijgedragen, dan komen we op een bedrag van 330 miljoen euro. Over de misgelopen rente hebben we het nog maar even niet.

Door deze nieuwe kennis is het legitiem dat Bonaire een schadeloosstelling krijgt, die recht doet aan de niet betaalde lonen van de duizenden toenmalige slaaf gemaakten. Kunnen we eindelijk het sociaal minimum invoeren. Ruimschoots. En met terugwerkende kracht. Vanaf 10-10-10. Zijn we ook in één klap af van dat eeuwige traineren door al die bewindslieden.

René Roders