Ingezonden: Honden weetjes

Begin NU met vuurwerktraining voor je hond.

Het is begin augustus dus we denken niet meteen aan vuurwerk want dat is pas eind december. Echter voor veel honden is de jaarwisseling geen feest. Harde knallen, lichtflitsen en een hoop lawaai en rare fluitende geluiden op deze dag maken de hond bang. Het is niet exact bekend hoeveel honden lijden aan vuurwerkangst, maar veel hondenbezitters merken dat hun hond in meer of mindere maten bang of zeer nerveus zijn.

Deze angst uit zich dan vaak in een onrustige hond maar ook door te piepen of te blaffen, maar het komt ook voor dat honden onzindelijk worden door angst. Door deze angst zal de hond ook een veilige plek gaan zoeken maar waar? Juist door deze harde knallen kan een hond hindernissen nemen die vaak onneembaar leken, ook kan de hond vluchten en blijven rennen en het arme dier verliest vaak elk contact met de eigen leefomgeving en gaat zwerven. Maar ook onweer maakt de hond onzeker en vlucht en we weten allemaal dat dit verkeerd kan aflopen met alle gevolgen van dien. Het is dus belangrijk om nu al te beginnen met training, een angstige hond kan zelfverzekerder worden en er direct beter mee omgaan, veel puppy’s hebben nog nooit vuurwerk gehoord en kunnen door deze harde knallen getraumatiseerd worden. Hieronder alvast wat tips om uw hond nu al te laten wennen.

Voor de ‘binnen’ honden. Zorg dat er in huis een veilige plek is voor de hond waar deze vertrouwd is om te liggen. Op het internet zijn vuurwerkgeluiden en onweer geluiden te vinden deze geluiden kunt u nu al op een zacht volume afspelen als de hond bij u is. Indien de hond hierop niet reageert kan het geluid wat harder worden afgespeeld maar dus niet meteen in dezelfde sessie het volume op vol, immers we moeten de hond rustig laten wennen dat hij veilig is. Ook kan een leeg flesje gevuld worden met wat steentjes en deze te laten vallen in het bijzijn van de hond zodat de hond went aan een plotseling raar geluid. En bij goed gedrag belonen met je stem of wat lekkers, maar straf de hond nooit als deze schrikt wat dat werk averechts.

Voor de ‘buiten’ honden. Zorg dat de leef omgeving van de hond veilig is en dat de hond een plek heeft om zich terug te trekken en waar deze beschut kan schuilen. Controleer nu al of de omheining ‘hond’ proef is met andere woorden dat er geen plekken zijn waardoor de hond zou kunnen ontsnappen. Beter is het om de buiten hond af en toe binnen te laten zodat de hond ook hieraan went en eventueel met oud en nieuw vertrouwd is met de omgeving binnen. Stop de hond echter nooit in de badkamer, door de betegeling wordt het geluid versterkt met als gevolg dat de knallen voor de hond nog harden zijn. Indien de hond niet binnen mag maar u verdenkt dat de hond zal gaan ontsnappen laat dan de hond wennen aan een ruime buitenlijn (veilige lijn welke niet snel doorgebeten kan worden, vaak metaal met dik kunststof erom heen). Let op dat deze buitenlijn flexibel genoeg is. Belangrijk hierbij is is dat de hond met deze lijn niet om een boom of kolom heen kan lopen want honden begrijpen vaak niet dat ze tegengesteld moeten lopen zodat de lijn weer langer wordt. Als de lijn te kort is kan de hond angst aanvallen krijgen en zichzelf beschadigen.

Verdere tips.

– Wordt lid van de Facebook site ‘Pet Alert’ hierop kun je een eventuele vermissing vermelden.

– Zorg altijd voor actuele foto’s van uw hond.

– Zorg dat de hond een halsband om heeft met een telefoonnummer en laat de hond ‘Chippen’ zodat de eigenaar snel is terug te vinden.

– Begin nu al uw hond zo nu en dan een ‘Fun box’ te geven. Doos gevuld met proppen papier maar waarin ook koekjes zitten zodat de hond deze moet opzoeken.

– Voor de ‘binnen’ hond hou tijdens de jaarwisseling de gordijnen gesloten, zet eventueel de tv wat harden zodat het buiten geluid minder is te horen.

– Voor de ‘buiten’ hond is het belangrijk dat er gekeken wordt hoe de hond zich gedraagt, indien de hond zeer angstig is haal deze dan toch naar binnen.

– Als de hond bang is en deze komt naar je toe laat de hond dan lekker naast je liggen, doe eventueel een dekentje over de kop zodat de hond zich extra beschut voelt.

– Ga de hond niet overdreven aanhalen indien er harde knallen/geluiden zijn, maar doe normaal.

– Geef de hond geen middelen/medicatie waar de hond suf van wordt. Indien de hond extreem angstig is neem dan contact op met uw dierenarts.

Begin vandaag nog om uw hond voor te bereiden op de voor de hond slechtste tijd van het jaar. Uw hond zal u dankbaar zijn.

Norbert Tadema

DogPartner Bonaire