Vuurwapens op straat

Dit artikel is niet geschreven door de Bonaire Krant, maar ingezonden door de Boneriano

Er circuleren veel vuurwapens op Bonaire. De Boneriano beschikt over informatie dat de situatie langzaamaan alarmerend wordt. Uit het gesprek met de bron van de Boneriano blijkt dat het de laatste jaren steeds makkelijker is geworden om aan een vuurwapen te komen.

“Nu kun je deze trend vooral onder jongeren opmerken. Dit gebeurt vooral ’s nachts. Voor een grote groep mensen is het normaal geworden om met een vuurwapen, of het nu een pistool of een vuurpijl is, de straat op te gaan. Het is veel makkelijker geworden om aan een vuurwapen te komen”, zo wordt uitgelegd.

Volgens deze bron zijn er zelfs incidenten geweest waarbij mensen betrapt zijn op het bezit van vuurwapens die niet in de publiciteit zijn gekomen. “Een paar weken geleden heeft een man in een bar een pistool getrokken en het op een ander gericht. Er was zelfs arrestatie in die zaak.”

Soms zijn er incidenten die zich afspelen in privésferen en niet gemeld worden bij de politie waardoor dit niet in het nieuws komt.

“Wat ik ook zie op straat is dat mensen oude of defecte pistolen kopen. Ze hebben geen idee van het gevaar van een vuurwapen, maar dit kan gevaarlijk zijn. Ze worden aangeboden voor een spotprijs en mensen zijn bereid om ze te kopen.”

Deze bron legt uit dat de toename van het bezit van vuurwapens onder andere te maken heeft met de invloed van sociale media. “Als je ziet hoe jongeren met elkaar omgaan op sociale media. Het spoort aan tot geweld en zelfs het verheerlijken van wapens. Er zijn mensen die door de politie zijn gearresteerd omdat ze een foto hebben gepost met een vuurwapen. Dit is als bewijs gebruikt in de rechtbank.”

Politieagenten zijn zich bewust van deze trend en letten hierop middels preventieve controles.

Richtlijnen

Het gerechtelijk systeem is strenger geworden ten aanzien van verdachten die in het bezit zijn van vuurwapens. Er is weinig begrip voor personen die een vuurwapen bij zich dragen wanneer ze zich op een openbare plaats bevinden. Op het moment dat een verdachte voor dit misdrijf voor de rechter staat, kan hij verschillende scenario’s verwachten. Als de autoriteiten een vuurwapen vinden bij een verdachte thuis, kan hij een gevangenisstraf van 9 maanden krijgen, waarvan een deel voorwaardelijk is. Als er een pistool in een auto wordt gevonden, kan er een gevangenisstraf van 18 maanden worden opgelegd, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Als de autoriteiten een vuurwapen bij je vinden, in je tas of zak, kun je een gevangenisstraf verwachten van 21 tot 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Dit zijn straffen voor personen die voor het eerst betrapt worden op dit misdrijf, dus ‘first-offenders’. Logischerwijs kunnen recidivisten zwaardere straffen verwachten. Daarnaast houdt de rechter rekening met andere factoren bij de beoordeling van dit misdrijf.