Gebouw op Bonaire

Overheid wil Mentor kopen

KRALENDIJK – De regering van Bonaire heeft plannen om Mentor te kopen, zo heeft parlementslid Clark Abraham recentelijk bekendgemaakt. Vorig jaar werd bekend dat de erfgenamen van Cor en Helena Vis in onderhandeling zijn om het bezit, bekend als Mentor, inclusief het gebouw en het omliggende terrein, te verkopen. Ook een gebouw dat nu een Chinees restaurant herbergt, staat op het terrein. Volgens onze bronnen waren de gesprekken al in een vergevorderd stadium met een Europese Nederlandse investeerder. “Er zijn concrete plannen om huizen te bouwen op dit grote terrein”, aldus onze betrouwbare bron. We begrijpen dat er op dit grote terrein wordt gestart met een woningbouwproject.

De overheid heeft laten weten dat dit bezit in handen moet komen van de regering van Bonaire en niet van andere investeerders. Voor Abraham is de cruciale vraag eenvoudig. “Laten we opnieuw een buitenlandse entiteit het kopen of kijken wat wij als regering van Bonaire kunnen doen om het te kopen?” zei Abraham. Hij benadrukte ook dat er bepaald bezit is dat de overheid moet beschermen als Bonairiaans erfgoed.

Ondertussen zijn de erfgenamen op de hoogte gebracht van de interesse van de overheid. Het bedrag dat de erfgenamen vragen is niet bekend, noch of de overheid dit bedrag kan dragen. Deze aankoop moet mogelijk buiten het incidentele budget vallen dat de overheid tot haar beschikking heeft. Ondanks dat Abraham wil kijken naar een structuur om strategische aankopen te doen, is het exacte doel achter de aankoop van Mentor niet volledig duidelijk. Abraham zal dit op het juiste moment presenteren aan de Raad tijdens een vergadering met gesloten deuren.

Achtergrondinformatie:

Het bezit van Mentor kwam op een gegeven moment in handen van Cor Vis, een van de kinderen van de legendarische politiefunctionaris Cornelis Rudolf Wilhelmus Vis, geboren op 29 juli 1884 in Alphen, Nederland. Na een periode in Nederlands-Indië te hebben gediend als militair, kwam hij naar Curaçao en vervolgens naar Bonaire. Hier stond hij bekend als brigadier Vis. Hij werkte voornamelijk in Rincon, waar hij ook trouwde met een vrouw uit de buurt op 29 juli 1909 (de dag dat hij 25 werd), met Gabriëlla Bernardina Janga, dochter van Martis Janga en Evelina Bernabela.

Er zijn veel kinderen geboren in het gezin van brigadier Vis en Gabriëlla. Verschillende van hen verhuisden later naar Aruba, waar ook de brigadier en zijn vrouw hun laatste dagen doorbrachten en stierven. Gabriëlla stierf op 66-jarige leeftijd in 1957.

Cornelis (Cor) Vis bleef echter op Bonaire wonen, waar hij trouwde met Helena Nicolaas. Helena is dus een kleindochter van Leando en Helena Nicolaas. Om precies te zijn, de dochter van Bonifacius Martinus Nicolaas en Phelipa Refina Nicolaas-Nicolaas. Cor Vis trouwde met Helena Nicolaas, kleindochter van Leando en Helena Nicolaas, de eigenaren van Mentor. Ze slaagden er ook in om dit familiebezit te verwerven.