Delegatie van Historizon

Delegatie van HISTORIZON onder de indruk

Bonaire heeft een rijke geschiedenis en cultuur

KRALENDIJK – Zelfs veel Bonairianen realiseren zich misschien niet volledig dat Bonaire een rijke geschiedenis en cultuur heeft. Deze week heeft een delegatie van HISTORIZON, liefhebbers van geschiedenis en cultuur, Bonaire bezocht. Als onderdeel van het bezoek heeft de delegatie aan FuHiKuBo gevraagd om een ochtend vol activiteiten te organiseren voor de groep. De eerste activiteit was een wandeling met uitleg door het historische centrum van Kralendijk.

De wandeling begon bij Fort Oranje, waar Antoin uitleg gaf over dit oudste stenen gebouw van Bonaire. Hij verwees naar de archeologische opgravingen gedaan door Dr. Jay Haviser, die aangaven dat dit gebouw al sinds het einde van de 18e eeuw bestond.

Antoin verwees ook naar de Engelse kanonnen in dit fort. De Engelsen die het eiland tweemaal tussen 1800 en 1816 bezetten, brachten deze omdat de Nederlandse kanonnen niet meer functioneerden. Als gevolg werden ze in zee gegooid of gerecycled in ijzeren palen om schepen vast te maken.

De geschiedenis van het commandantshuis (voorheen Bestuurskantoor) kreeg ook uitleg, evenals de Kerk, de openbare school, het Passangrahan, het plein en het monument voor mensen die hun leven op zee verloren door acties en oorlog.