Felis dia di Rincon Bonaire Krant

35 jaar Dia di Rincon 2024

Viering van 35 jaar Dia di Rincon: een eerbetoon aan cultuur, traditie en geschiedenis

Rincon – Traditioneel wordt op 30 april jaarlijks ‘Rincon dag’ (Dia di Rincon) gevierd, een cultureel en folkloristisch feest van het dorp Rincon op Bonaire. Dit jaar markeert een bijzondere mijlpaal, aangezien Bonaire het 35-jarige jubileum van dit geliefde evenement viert.

Dia di Rincon is een viering waarbij men kennismaakt met de rijke cultuur, tradities en geschiedenis van Bonaire. Op deze dag floreren de straten met prachtige kleurrijke klederdracht, vergezeld van muziekoptredens, folkloristische optochten en eetkraampjes met lokale lekkernijen (krioyo). Het is een moment waarop de bewoners van Bonaire hun erfgoed met trots delen en waarbij bezoekers van de andere Antilliaanse eilanden samenkomen om de festiviteiten bij te wonen.

Rincon, als de oudste nederzetting van Bonaire, draagt een rijke geschiedenis met zich mee. Gesticht in de 16e eeuw door de Spanjaarden, bood het dorp bescherming tegen piraten vanwege zijn strategische ligging in een dal tussen de heuvels aan de noordkant van het eiland. Dia di Rincon is niet alleen een viering van cultuur, maar ook een gelegenheid voor het dorp om zijn identiteit te benadrukken en te laten zien dat het “groter” is dan “Playa” – zoals de andere stad Kralendijk op Bonaire in de volksmond wordt genoemd.

Hoewel Dia di Rincon voorheen samenviel met Koninginnedag en een officiële vrije dag was, is het met de verschuiving van de vrije dag naar 27 april minder druk bezocht. Desondanks blijft de betekenis en de viering van deze dag onverminderd belangrijk voor de gemeenschap van Bonaire.

Ook in Nederland wordt de Bonairiaanse Rincon dag gevierd, meestal in Tilburg op een zaterdag of zondag eind mei of begin juni, waar de Bonairiaanse gemeenschap hun cultuur en tradities met trots delen.