Kiezelstrand Bonaire

Van Bonaire naar Nederland

Mijn persoonlijke ervaring

Wanneer je een tijdje op Bonaire hebt gewoond, valt al snel op hoeveel mensen er komen en gaan. Nu ik in Nederland studeer en mensen vertel over mijn tijd op Bonaire, voeg ik er meestal snel aan toe dat ik er tien jaar heb gewoond en dat mijn gezin er nog steeds woont. Het was geen tijdelijke tussenstop voor mij, dus ik heb niet echt een plek om naar terug te keren in Nederland. Mensen die eerder jaloers reageerden, reageren nu eerder met medeleven. Ze begrijpen niet waarom zoveel studenten van Bonaire naar Nederland verhuizen. “Het is toch altijd lekker weer op Bonaire?”

Toen ik acht jaar oud was, besloten mijn ouders om naar Bonaire te verhuizen vanwege het lekkere weer. Ik heb op het eiland gewoond tot mijn achttiende, toen ik klaar was met de middelbare school. In die tien jaar dat ik op Bonaire woonde, heb ik veel mensen ontmoet die voor een kortere periode naar het eiland verhuisden. Zo kende ik een wiskundedocent die een half jaar bleef, maar uiteindelijk toch terug moest naar zijn familie in Nederland. Ik kon me sterk identificeren met een jong meisje dat mee moest met haar ouders die een jaartje op het eiland kwamen werken. Ze huilde in de eerste weken bijna elke avond, omdat ze haar vriendinnen miste. Ze had amper aan Bonaire kunnen wennen toen ze weer terug verhuisde naar Nederland. 

Terug verhuizen naar Nederland was voor mij ook een uitdaging, misschien zelfs moeilijker dan naar Bonaire verhuizen. Toch is het bijna vanzelfsprekend dat studenten die verder willen studeren naar een ander land moeten verhuizen. Op je achttiende moeten beslissen wat je wilt gaan studeren is al enorm moeilijk, zeker als je niet goed weet wat je opties zijn. Veel factoren speelden hierbij een rol. Net als veel andere Bonairiaanse en Caribische studenten ben ik gestopt met mijn (eerste) studie, maar ik had het geluk om een opleiding te vinden die veel beter bij mij past: Creatief Schrijven. Ik heb enorm geluk gehad dat ik die opleiding vond en daarna werd toegelaten tot de extra selectieronde. Ik wist niet eens dat het een optie was en had mijn kans bijna gemist. Nog steeds leer ik elke dag nieuwe dingen hier in Nederland.

Natuurlijk mis ik Bonaire, maar er zijn nog zoveel andere aspecten van mijn leven en ervaringen die ik wil delen. Nederlanders zien Bonaire meestal als een vakantiebestemming, terwijl Bonairiaanse studenten vaak niet goed weten wat hen te wachten staat in Nederland. Ik wil een eerlijk beeld schetsen van mijn ervaringen, door beide perspectieven te belichten en zowel de positieve als negatieve kanten te beschrijven. Dat doe ik dan ook letterlijk, door erover te schrijven.

Samantha van Cadsand
09-05-2024