Ghislaine Monte schildert Facuna

Ghislaine Monte heeft Facuna geschilderd

KRALENDIJK – De kunstenaar Ghislaine Monte heeft Facuna vereeuwigd, een vrouw die voorheen veel aandacht trok in de buurt Rincon. Ghislaine heeft dit schilderij gemaakt voor het ‘Dia di Rincon’-kader. Geetruida Sint Jago (Facuna) uit Rincon is ook een van de personen die de geschiedenis is ingegaan als een bijzonder en opmerkelijk persoon.

Iedereen in Rincon kende Facuna, die mentaal niet helemaal normaal was, maar aan de andere kant liefdevol en vriendelijk was.Facuna was een zus van Canuto Phelipie Sint Jago. Ze hadden meerdere broers en zussen. Adelfa en Nuchi Sint Jago, nichtjes van Facuna, bleven voor haar zorgen tot aan haar dood.Facuna liep altijd rond in Rincon met haar hoofd omwikkeld. Ze hield ervan om met mensen te praten. Ze wist ook heel goed hoe ze haar traktaties moest verdienen. Zo wordt gezegd dat Facuna graag naar plaatsen in Rincon ging waar toeristen kwamen om iets te drinken of te eten. Ze zou daar blijven en tegen hen zeggen dat ze haar ‘Facuna Geertruida Sint Jago’ moesten noemen. De toeristen noemden haar dan zo. Een van deze plaatsen was Prisca Icecream in Rincon.

Facuna deed klusjes voor mensen in Rincon. Ze veegde en waste ook kleren, maar ze streek niet. Soms vroegen mensen haar om iets voor hen te doen en daarvoor betaalden ze haar. Naast een opmerkelijk persoon was Facuna ook een toeristische attractie. Op een gegeven moment werd haar foto genomen en gepubliceerd in het ‘Tradewinds’-magazine van ALM. Veel mensen die tijdens een paar maanden met ALM-vliegtuigen vlogen, zagen deze foto.