Van den Tweel supermarkt

Van den Tweel of Albert Heijn?

en andere verschillen wanneer je naar Nederland verhuist.

“Wat ga je later doen?”

“Studeren in Nederland, natuurlijk.”

Voor veel Bonairiaanse studenten is het heel vanzelfsprekend dat ze na de middelbare school verder zullen studeren in Nederland. Zelfs als ze al jaren niet meer in Nederland zijn geweest, of er nog nooit zijn geweest, kiezen velen ervoor om zo’n 8000 kilometer verderop te gaan studeren. Dit doen ze vaak alleen, vol hoop, maar toch onzeker over wat hen te wachten staat.

Ook ik ging alleen met hoopvolle verwachtingen en 2 koffers terug naar Nederland en werd begroet met de koude realiteit van een lege koelkast. Dat hoort nu eenmaal bij op jezelf gaan wonen, al is dat voor de Bonairiaanse student in Nederland toch iets anders. Niet iedereen heeft familie om hen te verwelkomen met eten, dus moet menig student al op de eerste dag de deur uit naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Meestal is dat de Albert Heijn, in mijn geval zeker en verwachtte ik dus iets wat op Van den Tweel leek. Lijken op elkaar doet het zeker, maar de prijzen bleken enorm te verschillen. 

Sinds de coronapandemie kampt Nederland met prijsstijgingen, een favoriet onderwerp van velen. De prijzen waren best schokkend. Wisselkoers terzijde, boodschappen doen in Nederland is nog steeds veel goedkoper. Een grote bak kant-en-klare lasagne bij Van den Tweel, inmiddels rond de 10 dollar, kost bij de Albert Heijn maar vijf euro. Op Bonaire kost vla al snel meer dan 3 dollar voor een kleine verpakking, in Nederland kost een grote meestal niet meer dan 2 euro en dertig cent. Dit komt doordat er zoveel geïmporteerd moest worden, iets wat je meestal pas beseft wanneer je de verschillen zelf mee maakt. De zak Doritos (met Nacho Cheese smaak) is in Europese landen oranje, maar in Amerika is diezelfde zak rood. Op Bonaire bij de Van den Tweel is die zak ook oranje, maar in veel andere kleinere supermarkten is die rood. Mijn familie doet meestal boodschappen bij de Van den Tweel, dus merkte ik qua aanbod niet veel verschil totdat ik specifieke dingen begon te missen. Zo is de normale oranje-rode zak Cheetos alleen te koop bij speciale Amerikaanse snoepwinkels voor zes euro. Bepaalde kruiden die op Bonaire in de winkel te koop zijn, zijn hier alleen online beschikbaar en twee keer zo duur. 

Veel dingen die je op Bonaire niet vaak eet omdat ze te duur zijn, zijn in Nederland wel betaalbaar. Andere dingen zijn juist helemaal niet te verkrijgen, zoals pastechi of Fria. Dan is de enige oplossing het zelf maken, maar daarvoor moet je wel een beetje handig zijn. Fria kan je moeilijk zelf maken, al is iets zoals pastechi maken niet zo moeilijk te zijn als je het met wat vrienden doet (en het juiste recept gebruikt). Het kost wat meer tijd en wat meer geld, dus ga ik steeds vaker naar kleinere supermarkten. Die hebben vaak meer te bieden, voor minder geld. Na zulke dingen zo lang te hebben gemist, is het die extra moeite wel waard.

Samantha van Cadsand
17-05-2024