Studiefinanciering: dos en don’ts

Wanneer je als Bonairiaanse student na de middelbare school gaat studeren, zijn er veel zaken die geregeld moeten worden, ongeacht of je in het buitenland gaat studeren of niet. Veel studenten krijgen hierbij hulp, maar niet iedereen heeft iemand die hen kan ondersteunen en op school wordt dit vaak niet onderwezen. Dit was in ieder geval niet het geval in mijn curriculum.

Net als het merendeel van mijn klasgenoten ben ik in Nederland gaan studeren. Mijn broer bleef op Bonaire om verder te studeren en kreeg studiefinanciering van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN). Zelf heb ik een opstarttoelage kunnen aanvragen bij RCN, maar omdat ik in Nederland ging studeren, moest ik studiefinanciering aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Als je naast een opstarttoelage (die je niet hoeft terug te betalen als je slaagt) en een optionele lening bij RICN, kan je dus bij DUO in Nederland studiefinanciering aanvragen. Dit kan ook vanuit Bonaire voor vertrek, maar alleen als je in Nederland gaat studeren. Hiervoor had ik wel een DigiD nodig. Hoewel ik nog nooit van een DigiD had gehoord, spreekt de naam voor zich. Deze kan je met een Nederlands paspoort kun je, zelfs vanuit Bonaire, vrij eenvoudig aanvragen. Het is een soort digitaal ID waarmee je allerlei zaken online kunt regelen, zoals het aanvragen van studiefinanciering bij DUO. Voor mij, die hier niet goed op was voorbereid, leek dit allemaal erg ingewikkeld. Zelfs nu ben ik nog steeds aan het leren. Ik ontvang maandelijks steun van DUO, maar ik ontdekte dat mijn klasgenoot in Amerika elke zes maanden steun van RCN krijgt.

Ook zijn er soms dingen misgegaan. Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder het studentenreisproduct. In mijn eerste jaar in Nederland wist ik niet dat je je opnieuw moet inschrijven voor je opleiding aan het begin van elk nieuw schooljaar. Ik dacht dat de inschrijving doorliep totdat je klaar was met je studie of stopte. Daarom had ik me onterecht uitgeschreven van mijn eerste opleiding. Ik wilde stoppen na mijn laatste toetsen en wist niet dat mijn inschrijving toch zou verlopen aan het einde van het schooljaar, een maand later. Mijn inschrijving voor mijn nieuwe opleiding was toen nog niet van start gegaan, waardoor er een gat van een maand tussen zat. In die maand mocht ik niet met mijn studenten-ov reizen. In Nederland, waar ik niet zomaar een familielid kan vragen om mij ergens naartoe te brengen, was dat erg onhandig. Op kleinere schaal zijn er ook fouten gemaakt omdat mijn week-ov (waarmee je als student doordeweeks gratis reist en in het weekend of op feestdagen met korting) wel gold op Goede Vrijdag, maar niet op bijna alle andere feestdagen.

We leven in een tijd waarin alle informatie ter wereld binnen handbereik ligt. Door een simpele Google-zoekopdracht hadden mijn fouten wellicht voorkomen kunnen worden, al ben ik nog steeds van mening dat middelbare scholen hun studenten beter kunnen voorbereiden. Ik deel mijn ervaringen om de volgende generatie studenten te helpen en wellicht een beetje te laten lachen. Onthoud vooral dat RCN studiefinanciering verstrekt binnen de Caraïben of de VS, DUO alleen voor Nederland geldt en dat er niks mis is met het vragen om hulp.

Samantha van Cadsand
08-06-2024