Studeren en reizen met je pluizige vriend

De meeste Bonairiaanse studenten zullen, wanneer ze in het buitenland gaan studeren, naast hun familie ook hun huisdieren moeten achterlaten. Ik ben een van de gelukkigen die mijn huisdier mee kon nemen. Toevallig heeft een oud-klasgenoot van mij ook zijn huisdier meegenomen, iets wat ik alleen weet omdat we met dezelfde vlucht vlogen, dus ik ben niet de enige.

Gelukkig is mijn kat niet erg groot of zwaar, maar reizen met een huisdier brengt veel uitdagingen met zich mee. Het is de moeite waard, ik hoefde niet alleen te verhuizen en mag mezelf gelukkig prijzen dat mijn huisbaas huisdieren toestaat. Daarnaast ga ik elke zomer ongeveer twee maanden terug naar huis en mijn kat gaat altijd mee. Ondanks de lange reis vindt ze dat geweldig; de hele zomer is te lang om je huisdier bij iemand anders te laten. Mocht je van plan zijn om je huisdier mee te nemen naar Nederland en eventueel regelmatig terug naar Bonaire, hoe kan je je dan voorbereiden?

1. Koop een goede bench en doe onderzoek naar de verschillende maten. Zo had ik de eerste keer een veel te grote bench voor mijn kat, een bench die eigenlijk voor zeer grote katten of kleine honden was bedoeld. Op Flamingo Airport was dat niet zo’n groot probleem, omdat je daar niet veel hoeft te lopen, maar toen ik vanuit Schiphol nog met het openbaar vervoer naar mijn nieuwe huis moest, was dat wel lastig, vooral met krappe overstappen.

2. Koop een speciaal voerbakje. Dit is afhankelijk van de behoeften van je huisdier, maar kan handig zijn. Ik gebruik een water- en voerbakje aan de binnenkant van het deurtje van de bench ophing zodat de kat bij omdraaien of verliggen niks kon omstoten. Sommigen vliegmaatschappijen verplichten zo’n bakje zodat deze van buiten ook gevuld kan worden. Zelf heb ik ook nog een speciaal flesje, omdat mijn kat altijd met haar water speelt en ik niet wil riskeren dat ze zonder komt te zitten. Daar moest ze wel uit leren drinken en aan wennen, wat me bij mijn volgende punt brengt.

3. Laat je huisdier van tevoren wennen aan de bench. Zo heb ik nu, een week voor vertrek naar Bonaire, de bench in de slaapkamer gezet, het deurtje losgekoppeld en leg ik haar deken en wat snoepjes in de bench zodat ze er uit eigen beweging in gaat en eraan kan wennen. Dit lijkt misschien overdreven, maar kan enorm helpen wanneer het zover is en je huisdier de bench in moet.

4. Laat je huisdier chippen. Dit is verplicht en zonder mag je niet met je huisdier naar Nederland reizen of van Nederland naar Bonaire.

Hoewel ik me herinner zonder EU-paspoort voor mijn huisdier naar Nederland te zijn verhuisd, zegt LICG dat dit wel verplicht is “indien u na uw verblijf terugkeert naar Nederland.” LICG is een Nederlandse website en focust daarom op wat je nodig hebt om vanuit Nederland naar Bonaire te vliegen. De website laat onder andere de invoereisen voor diverse huisdieren en heel veel landen zien (wanneer je vanuit Nederland reist), dus is het heel handig om deze website te bekijken. Of je er nu voor kiest om na verhuizing naar Nederland terug te keren naar Bonaire of niet, een EU-paspoort is heel handig om zo snel mogelijk aan te vragen omdat ze daar op Schiphol mee werken en de dierenartsen in Nederland ook.

5. Haal minimaal een maand voor je vertrek de rabiësvaccinatie (en als je een hond hebt een vaccinatie tegen hondenziekte, die moet binnen 30 dagen en een jaar voor de reis). Ook deze is verplicht en om de vaccinatie tijd te geven om “in te werken” moet dit een maand voor vertrek. Natuurlijk kan dit ook eerder, dus langer dan een maand voor vertrek; de rabiësvaccinatie is drie jaar geldig. Alleen moet je in Nederland een EU-paspoort voor je huisdier laten maken omdat het boekje uit Bonaire daar niet geldt. Persoonlijk ben ik door de dierenarts uit Bonaire verteld dat zij de vaccinatie niet mogen overschrijven in het EU-paspoort en dat de dierenarts in Nederland dat moet doen. Die vertelde mij echter dat zij dat niet mogen doen en de dierenarts op Bonaire dit moest doen. Dat kon natuurlijk niet omdat ik het voor de reis in het EU-paspoort moest hebben staan, dus zorg ervoor dat je ruim een maand van tevoren bij de Nederlandse dierenarts langsgaat.

6. Ga bij de dierenarts langs voor een gezondheidsverklaring (ook wel klinisch onderzoek genoemd). Dit moet als je van Bonaire naar Nederland reist en andersom ook, en moet volgens LICG maximaal tien dagen voor de reis gebeuren.

7. Mocht je naar Nederland verhuizen met meerdere huisdieren (wat voor een student wellicht niet relevant is, maar voor andere lezers wel) houd er dan rekening mee dat KLM je maximaal drie huisdieren laat meenemen in het ruim. Zelf vlieg ik met TUI en heb ik maar één huisdier, dus weet ik niet wat de regels daar zijn, maar houd goed in de gaten wat de regels zijn die jouw specifieke vliegmaatschappij hanteert.

Dit alles maakt reizen met je huisdier best duur. Toch vind ik het absoluut de moeite waard als je zo gelukkig bent dit te kunnen doen en blijft het, als je zoals ik de hele zomer naar Bonaire gaat, vaak goedkoper dan een professionele oppas of pension.

Samantha van Cadsand
06-07-2024