Ingezonden: reactie post Bonaire.nu

Ingezonden artikel van Willem Cecilia

Ongelooflijk hoe de mensen van Bonaire.nu een spin kunnen geven aan de huidige situatie bij de afdeling financien van Bonaire en de gedeputeerde van Financien uit de wind willen houden. Pluspunt is dat zij de problemen bij financien wel erkennen. Wat betreft pover en zelfs desastreus leiderschap is wat bij de afdeling nu en momenteel, in tegenwoordige tijd aan het voltrekken is.
Feit is dat de financiële organisatie van het Openbaar Lichaam Bonaire aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in de afgelopen drie jaar door verbeteringen in begrotingsbeheer, interne controle, inkomstenverhogende maatregelen, uitgavenbeheersing, capaciteitsopbouw, en samenwerking met externe partijen. Deze ontwikkelingen hebben bijgedragen aan een efficiënter en effectiever financieel beheer, en twee jaar opeenvolgende door de accoutant uitgebrachte goedkeurende verklaringen over de jaren 2022 en 2023, wat essentieel is voor de duurzame ontwikkeling van Bonaire.
Dit is geen rocketscience en is zo uit allerlei documentatie te distilleren. De angstcultuur waar Bonaire.nu over heeft slaat op het feit dat menig ambtenaar bij Vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) niet meer vanuit hun professionaliteit kunnen werken maar meer vanuit het BC, directie of management gewenste resultaat. Ook in het rapport is gesteld dat, en dit is belangrijk, dat uit meerdere gesprekken is aangegeven dat de ‘angstcultuur’ weer terug is (zie pag 60).
Voordien heerste er dus klaarblijkelijk geen angstcultuur. Bonaire.nu stelt dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat de conclusies van ILT niet alleen betrekking hebben op de directie R&O, maar net zo zeer geldt binnen andere onderdelen van het OLB, waaronder dus ook de afdeling Financiën. Het is wetenschappelijk in zijn meest eenvoudige en basale vorm niet juist om een conclusie binnen één directie te generaliseren naar andere afdelingen zonder voldoende bewijs dat de bevindingen ook daar geldig zijn. Dit principe komt voort uit enkele fundamentele concepten in de wetenschap en statistiek.
Ik eindig daarom ook met een gezegde uit het Papiaments letterlijk vertaald naar het Nederlands: voelen jullie geen schaamte om zulke onzin naar voren te brengen? Foei !!!

dr. Willem Cecilia
16 juli ’24