Wat is TuranGoeloe en waarom is het belangrijk?

Als je binnenkort afstudeert op Bonaire, heb je waarschijnlijk al eens van TuranGoeloe gehoord en wellicht een bijeenkomstvan hen bijgewoond op Liseo of een vergelijkbare school. Jaarlijks geven zij in Maart en November en de Masterclass  “the journey to your succes in the netherlands. Toch weten velen niet precies wat TuranGoeloe is of doet. Daarom hebben wij het gevraagd aan Halima Turan (medeoprichter van TuranGoeloe) en Tyzick Pourier (student Communication & Multimedia Design die begeleiding heeft gekregen van TuranGoeloe). Wat blijkt? Het beeld dat mensen van TuranGoeloe hebben, klopt niet helemaal.

Wat doet TuranGoeloe en waarom?

TuranGoeloe is een bedrijf dat al zo’n 10 jaar internationale studenten in Nederland begeleidt. Het is opgericht door Halima Turan en Lushena Goeloe. Halima Turan, geboren en getogen in Den Haag, heeft maatschappelijk werk en dienstverlening gestudeerd en zich verdiept in ouderbetrokkenheid in gezinnen uit het Caribische cultuur  en neuro linguïstisch programmeren (NLP). Ze gelooft dat mensen hun onderbewustzijn kunnen veranderen en ziet dit als een vorm van magie. Halima, met een Turkse moeder en Surinaamse vader, weet alles van opgroeien tussen verschillende culturen. Al voordat ze TuranGoeloe begon, hielp ze Caribische studenten omdat ze veel potentie in hen ziet die niet benut wordt. Toen ontmoette ze Lushena Goeloe, die uit Curaçao komt en uit eigen ervaring weet hoe moeilijk de overgang naar Nederland kan zijn. Lushena studeerde Cultureel Maatschappelijke Vorming aan de Haagse Hogeschool en in 2015 richtten de twee TuranGoeloe op.

Voor wie is TuranGoeloe?

TuranGoeloe begeleidt niet alleen studenten uit Bonaire, maar ook van andere Caribische eilanden. In tegenstelling tot wat velen geloven, is TuranGoeloe geen onderdeel van de overheid. Wel wordt het particuliere bedrijf ingehuurd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Halima Turan legt uit: “Eerst wordt er een openbare aanbesteding uitgevoerd door het ministerie. Ze zien dat ergens een behoefte is en plaatsen een opdracht online. Bedrijven in heel Nederland of de Cariben kunnen daarop reageren. In 2021 werd TuranGoeloe voor de tweede keer gekozen op basis van kwaliteit en prijs. Eerder hadden ze een contract voor drie jaar, nu eentje voor vier jaar met kans op verlenging.”

TuranGoeloe is dus een particulier bedrijf met meerdere opdrachtgevers zoals OCW. Het bedrijf wordt in dit geval gefinancierd door OCW, de studenten betalen niets. Velen denken ten onrechte dat TuranGoeloe ook eigenaar is van woningen, maar dat klopt niet. Wel hebben ze een groot netwerk, waaronder makelaars, om hun studenten meer garanties te kunnen bieden.

Tyzick Pourier’s ervaring

Tyzick Pourier is tweedejaars Communication & Multimedia Design student aan de Haagse Hogeschool in Den Haag en is met hulp van TuranGoeloe naar Nederland gekomen. Technisch gezien was hij daar al, op vakantie met familie, maar hij heeft voor vertrek alle masterclasses bijgewoond en doet dat nu nog steeds. BES-studenten kunnen ook na verhuizing nog terecht bij TuranGoeloe, maar er is wel een deadline voor inschrijving. TuranGoeloe biedt verschillende begeleidingspakketten aan, inclusief en exclusief hulp met huisvesting. Aangezien hij inclusief huisvesting wilde, moest hij zich op tijd inschrijven. TuranGoeloe hanteert voor huisvesting een wachttermijn van minimaal drie maanden, maximaal zes.

TuranGoeloe raadt je aan bij RCN een volledige opstarttoelage aan te vragen, omdat je anders je eigen kosten (zoals het vliegticket dat TuranGoeloe voor je regelt) uit eigen zak moet betalen. RCN geeft een deel van de opstarttoelage aan TuranGoeloe en zij gebruiken die niet alleen voor je ticket, maar ook voor het kopen van een simkaart, basisbenodigdheden en het betalen van je eerste drie maanden huur (mocht je een pakket inclusief huisvesting hebben gekozen). Eventueel overgebleven geld krijg je terug. Zo had Tyzick zelf al zijn ticket betaald en een simkaart geregeld. 

Begeleiding op Bonaire en daarna

TuranGoeloe vliegt in november en maart naar de eilanden voor masterclasses “The journey to your succes in the Netherlands”. Ze selecteren medewerkers op basis van affiniteit voor Caribische studenten en trainen hen aan de hand van casussen. Niet iedereen kan met Caribische studenten werken en hen goed begeleiden; het is een specifieke doelgroep omdat ze bepaalde vaardigheden missen die veel Nederlandse studenten wel hebben. Dit komt doordat velen, maar niet allen, in een zeer beschermde omgeving worden opgevoed en niet veel zelf hebben moeten of mogen doen. Daarom worden er masterclasses gegeven, zowel op Bonaire voor vertrek als in Nederland na aankomst, ongeveer één keer per maand. Ze zijn optioneel, maar Tyzick vindt ze erg nuttig, met thema’s zoals koken, studietips en budgetteren. Deze masterclasses zijn op hun kantoor in Den Haag (er is er ook nog een op Curaçao) en zijn niet alleen handig, maar ook gezellig.

In Nederland voegde Tyzick zich bij de rest van de groep bij het hotel op hun eerste dag in Nederland. Zelf was hij er al eerder vanwege een vakantie door Europa met zijn vader. De groep bestond uit 65 BES studenten, waarvan 30 uit Bonaire kwamen en aanwezig waren in het hotel. TuranGoeloe hanteert een buddy-systeem waarbij een door hen gekozen student (die al wat langer in Nederland is) zich beschikbaar stelt om nieuwe studenten te helpen. Op de tweede dag ging hij zich met een buddy bij de gemeente inschrijven en gingen ze samen (in een groepje) naar IKEA. Er zijn meerdere buddies in Den Haag, maar je deelt alsnog een buddy met een klein groepje mensen.

Naast de masterclasses heeft TuranGoeloe ook diverse studiecoaches, al was de eerste studiecoach gestopt en heeft Tyzick van de opvolger al snel niets meer vernomen, waar hij wel van baalde. TuranGoeloe kan bevesitgen dat dit klopt, dat jaar hadden ze een grote uitdaging met studiecoaches. De studenten zijn toen opgevangen door Lushena Goeloe en Halima Turan zelf, indien ze individuele intensieve begeleiding nodig hadden waaraan Tyzick geen behoefte had. Hij had zich vooral bij TuranGoeloe ingeschreven voor hulp met huisvesting zoeken. Dat geldt voor veel studenten, wat TuranGoeloe jammer vindt. Huisvesting is een hulpmiddel en geen garantie voor sucess, dus vinden ze het belangrijk dat studenten ook kiezen voor het begeleidingsproces en niet alleen voor huisvesting. Het draait niet om de woonruimte, maar om het proces dat bestaat uit zowel emigratie- als studiegedeelte.

Huisvesting via TuranGoeloe

TuranGoeloe belooft een wachttermijn van minimaal drie tot maximaal zes maanden en heeft wat dat betreft ook hun beloftes nagekomen voor Tyzick. Op de tweede dag nadat hij zich bij de rest van de groep had gevoegd, kreeg hij zijn huissleutels, kon hij de benodigde papieren ondertekenen en werd hij naar huis gebracht. Wel is hij wat teleurgesteld over de huurprijs die hij moet betalen, al is dat niet de schuld van TuranGoeloe. Eerst werd hem verteld dat het zo’n 700-800 euro voor een studio zou zijn, dus koos hij wegens de prijs en zijn wens om alleen te wonen een kamer. Dit was de eerste drie maanden 660 euro, wat hij in één klap had betaald via TuranGoeloe. Na die drie maanden ging de huur meteen omhoog en begin dit jaar weer. Dat heeft te maken met indexering. De wet bepaalt dat de toegestane huurverhoging in de vrije sector is gekoppeld aan het laagste percentage van de inflatie en de loonontwikkeling. De loonontwikkeling van december 2022 tot december 2023 was 5,8%. De inflatie in die periode was 4,5%. Daarom is de toegestane jaarlijkse huurverhoging vanaf 1 januari 2024 maximaal (4,5% inflatie + 1 =) 5,5% in de vrije sector. Daarnaast hebben veel eigenaren de nutsvoorzieningen omhoog gegooid vanwege de verhoging van energielasten. De huurverhoging is dus wel normaal, maar wordt Tyzick wat te duur waardoor hij een nieuwe woning zoekt.

Wat TuranGoeloe moeilijk vindt met het helpen verhuizen, is dat veel Caribische studenten het moeilijk vinden om zich aan te passen aan alleen wonen, schoonmaken en op tijd betalen. Zo was er een huisbaas die niet meer aan mensen van de BES eilanden wilde verhuren omdat eentje niet had betaald, voor overlast had gezorgd en erg onhygiënisch was geweest. TuranGoeloe hoopt met begeleiding deze problematiek in Nederland te verbeteren. Dat betekent voor hen wel een hoog eigen bedrijfsrisico.

Hoe kunnen wij TuranGoeloe en de Bonairiaanse studenten helpen?

Volgens Halima Turan ligt een groot deel bij de opvoeding. TuranGoeloe werkt met een unieke doelgroep. Caribische studenten zijn niet als Nederlandse studenten die op 16-jarige leeftijd al veel reizen met openbaar vervoer en erg uitgesproken zijn. Studenten uit de Cariben missen vaak nog bepaalde vaardigheden die in Nederland nodig zijn. Studenten moeten ook openstaan voor de hulp die hen geboden wordt en dat is vaak niet zo. Turan vindt dat Bonaire heel goed onderwijs met veel hulpmiddelen biedt vergeleken met de andere eilanden, maar betwijfelt of daarvan gebruik wordt gemaakt.

Niet iedereen, maar een grote groep Bonairiaanse studenten wordt in een zeer beschermde omgeving opgevoed. Daardoor kunnen ze niet omgaan met zoveel vrijheid zoals ze die in Nederland ervaren. Ouders doen te veel voor hun kinderen. Zo stond Halima ervan versteld dat zoveel kinderen naar Liseo worden gebracht met de auto, en tot aan de voordeur ook, in plaats van bijvoorbeeld op de hoek.

Daarnaast worden veel studenten verteld dat ze terecht kunnen bij familie, maar wanneer ze aankomen, blijkt dat vaak tegen te vallen en dan hebben ze snel een nieuwe woning nodig. BES-studenten kunnen altijd bij hen terecht, maar officieel is de deadline 31 maart en volgend jaar wordt die waarschijnlijk 1 maart. TuranGoeloe is niet een noodoplossing als je dakloos bent; het normale wachttermijn geldt alleen als je je op tijd hebt ingeschreven. Huisvesting is voor iedereen een probleem in Nederland, maar ze hebben ervaren dat Caribische studenten vaak hoge eisen hebben en een onrealistisch beeld. Dat geldt natuurlijk niet voor alle Caribische studenten, maar TuranGoeloe merkt wel een patroon bij Caribische studenten. Veel van deze studenten denken te simpel over de verhuizing en denken dat een vliegticket voldoende is. Ze hebben een onrealistisch beeld van verhuizen en nemen niet genoeg tijd om zich voor te bereiden, maar drie maanden in plaats van de aangeraden twee jaar. Dit voorbereiden gaat in fases, vertelt ze, niet alleen dingen regelen, maar je ook mentaal voorbereiden. 

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeggen ze bij TuranGoeloe. Met hun hulp voelde Tyzick zich uiteraard nog niet compleet voorbereid op alles, maar wel enigzins en hij kan altijd makkelijk zijn buddy een berichtje sturen. Daarom raadt hij het alsnog aan om TuranGoeloe een kans te geven. Het is tenslotte gratis!

Samantha van Cadsand

28-07-2024