Studeren Ver Weg: Thuis Nabij

Veel Bonairiaanse studenten onderschatten de uitdagingen van verhuizen naar Nederland voor hun studie. Uit onderzoek blijkt dat slechts 40% van de studenten hun eerste jaar succesvol afrondt, en slechts 20% uiteindelijk hun diploma behaalt. Een belangrijk deel van dit probleem is het gebrek aan aanpassingsvermogen en het missen van thuis. Hier zijn enkele tips om je meer thuis te voelen in Nederland.

Blijf in contact

Als je verhuist, zullen je vrienden en familie hun eigen levens leiden. Dit kan tot verschillende verwachtingen leiden over hoe vaak je contact houdt. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de behoefte aan contact en hierop in te spelen. Als je ouders regelmatig willen bellen, maar jij dat niet ziet zitten, kun je besluiten om bijvoorbeeld elke zondag een kort gesprek te hebben. Tijdens deze momenten is het goed om je volledig op elkaar te richten, bijvoorbeeld via videobellen. Hoewel je grenzen moet stellen, is het soms goed om deze tijdelijk te verleggen om de ander blij te maken. Vergeet niet dat ook je familie wordt beïnvloed door jouw verhuizing.

Stel een routine in

Het opbouwen van een routine kan enorm helpen bij het wennen aan een nieuwe omgeving. Veel studenten die van Bonaire naar Nederland verhuizen, gaan voor het eerst op zichzelf wonen. Hoewel dit vrijheid biedt, kan het ook leiden tot een gevoel van stuurloosheid. Vooral als je een hechte band met je familie had is het moeilijk om je dagen te vullen wanneer iemand je niet meer verteld hoe je dat moet doen. Het kan dan ook helpen om naast je studie verplichtingen voor jezelf te creëren. Je kan naar de sportschool of je inschrijven via buitenschoolse activiteiten. Die worden ook vaak vanuit school georganiseerd, als je niet weet waar je kan beginnen. Of sluit je aan bij een groep die regelmatig samenkomt, zoals een boekenclub of studentenvereniging. Soms zijn dergelijke verplichtingen moeilijk, maar ze bieden houvast en iets om naar uit te kijken in zware tijden, zoals tijdens de tentamenweken. (Semi)verplichte pauzes van het studeren en verplicht plezier doen wonderen.

Leef naast je studie

Je volledig storten op je studie is niet gezond. Zorg ervoor dat je ook buiten je studie een leven opbouwt waar je voldoening uit haalt, vooral als je niet helemaal tevreden bent met je studie. Als de studie niet uitpakt kan de neigign groot zijn om terug naar Bonaire te verhuizen, als je in Nederland verder niets hebt. Het is belangrijk om Nederland wel een kans te geven, wennen duurt altijd lang en in een nieuw land al helemaal. Hobby’s en vrienden buiten je studieomgeving kunnen daarbij helpen. Het is ook belangrijk om contact te houden met andere Bonairiaanse studenten (vrienden) die ook naar Nederland zijn verhuist, zelfs als ze in andere steden studeren. Afstanden zoals die tussen Den Haag en Nijmegen lijken groot, maar dat valt mee met het openbaar vervoer. Een bijbaan (zelfs als je die niet financieel nodig hebt) kan een goede bron van sociale contacten en voldoening zijn, en het biedt je de mogelijkheid om wat geld te sparen om naar huis te gaan wanneer het echt even te veel wordt.

Denk goed na over stoppen of wisselen

Overweeg niet te snel om te stoppen met je studie. Zoek eerst hulp bij een studieadviseur om te bepalen of het probleem bij de opleiding ligt of dat er andere factoren meespelen. Van studie veranderen is geen schande; veel Nederlandse studenten doen het ook. Veel Caribische studenten hebben bij aankomst in Nederland nog weinig inzicht in hun opties, dus is het zelfs met goede voorbereiding moeilijk om meteen de juiste studie te kiezen. En onthoud: studeren in Nederland is niet voor iedereen. Terugkeren naar Bonaire betekent niet dat je gefaald hebt. Geef jezelf de tijd om te wennen en een leven op te bouwen voordat je definitieve beslissingen neemt waar je spijt van kan hebben.

Zoek hulp

Hulp vragen kan lastig zijn, maar er zijn veel laagdrempelige en betaalbare plekken om ondersteuning te vinden. In Nederland zijn er bijvoorbeeld organisaties zoals de Luisterlijn voor anonieme gesprekken en vrijwel elke opleiding heeft een studieadviseur waarmee je kan praten. Zoek ook contact met mensen waarmee je je kunt identificeren, dat kan een enorm verschil maken. Zoek lokale internationale studentenverenigingen; ze organiseren vaak activiteiten waar je mensen in een vergelijkbare situatie kunt ontmoeten. Zelfs als ze niet uit Bonaire komen, begrijpen ze de uitdagingen van een nieuwe cultuur en een grote verhuizing. 

Op Bonaire zijn veel verschillende culturen die erg gastvrij zijn en hun cultuur graag delen en deze verenigingen bieden dat ook. Het is een mooie manier om je verbonden te voelen met thuis, zelfs als je niet daadwerkelijk naar huis kan. De multiculturaliteit van (grote) Nederlandse steden is een van hun mooiste aspecten, maar je moet er soms actief naar op zoek gaan, vooral op universiteiten.