Nieuwe en oud-gezaghebber benadrukken belang van goed bestuur

Kralendijk – Gezaghebber John Soliano en ex interim-gezaghebber Reynolds ‘Nolly’ Oleana hebben bij de beëdiging van Soliano op het belang van goed bestuur benadrukt. De twee gezaghebbers hebben hun speech gehouden op zaterdag 3 augustus 2024 tijdens een plechtige  vergadering van de Eilandsraad waarin Oleana afscheid nam en de nieuwe gezaghebber werd beëdigd. Soliano heeft ook stilgestaan bij de  uitdagingen van goed bestuur en  het belang van vreedzaam met elkaar samenleven.

In zijn toespraak schetst Soliano dat goed bestuur niet slechts een kwestie is van zich aan de regels houden. Het gaat ook om voorbeeldig gedrag, vertrouwen geven en ontvangen en elkaar respecteren. De nieuwe gezaghebber ziet het als zijn taak om deze essentiële waarden binnen het ambtelijk apparaat en de samenleving te versterken.

Binnen de samenleving signaleert de nieuwe gezaghebber sinds 10-10-10 een ontwikkeling waarbij burgers in termen van wij tegen hen denken. Hij roept op om niet in de fuik van antagonisme en polarisatie te belanden. Het is belangrijk dat alle groepen in de samenleving vreedzaam met elkaar leven, ongeacht leeftijd, nationaliteit, sekse of godsdienst. “Het vreedzaam samenleven, empathie en compassie vormen de basis van een gezonde en sterke samenleving.”

Ex interim-gezaghebber Oleana heeft de “minder aangename tendens” beschreven waarin groepen tegen elkaar worden opgezet. Hij signaleert ook een trend waarbij politici niet de waarheid spreken en elkaar bedreigen. Oleana waarschuwt de politici van nu en van de toekomst “dat het niet mogelijk is om een welvarend land op te bouwen met leugens en valse beloften.”

Soliano en Oleana hebben in hun speech de ontwikkeling van hun carrière geschetst. De nieuwe gezaghebber beschreef hoe hij na zijn studie in Nederland naar Bonaire is terug gekeerd. Op Bonaire heeft hij verschillende functies bekleed die de basis legden om nu gezaghebber te worden. “Voor mij is het een grote eer om als gezaghebber in dienst te staan van mijn eiland.”

Voor ex interim-gezaghebber Oleana komt er nu een eind aan een carrière van 38 jaar. Een periode die zoals Oleana dat beschreef in het teken stond van de vooruitgang van Bonaire en het helpen van zijn naasten. 

Eerste toespraak gezaghebber Soliano:

Alles in het leven gebeurt op het juiste moment. Er is een tijd om te planten, een tijd om te groeien en een tijd om te oogsten. Elke fase in je leven bereidt je voor op de volgende fase.

Beste genodigden, familieleden, dierbaren, leden van de pers en medeburgers.

Ik wil jullie meenemen naar 33 jaar geleden, toen ik als jongeman van nauwelijks 19 jaar samen met mijn familieleden op de airport stond, net voordat ik in het KLM-vliegtuig zou stappen om mijn geboorte-eiland te verlaten om in Nederland te gaan studeren. Met de steun van mijn familie en de boodschap van mijn oma dat hard werken altijd resultaat oplevert, heb ik beloofd dat ik terug zou keren om mijn eiland te dienen. Na mijn studie ben ik teruggekeerd!

Ondertussen zijn wij ruim 28 jaar verder. Ik heb in diverse functies gewerkt bij verschillende private en publieke organisaties. Ook vrijwilligerswerk heb ik gedaan bij meerdere stichtingen in alle sectoren van onze samenleving, zoals onder andere ouderenzorg, opvang voor mensen met een beperking, cultuur, sociale hulpverlening en verschillende andere organisaties.

Ik heb geluk gehad leiders met visie te ontmoeten die mij zelfvertrouwen hebben gegeven en de ruimte voor zelfontplooiing, waardoor ik kon groeien als persoon en in mijn werk, en het nodige vertrouwen kon opdoen om nieuwe horizonten te verkennen.

De afgelopen jaren, en met ons eiland in een nieuwe staatkundige relatie in het Koninkrijk, heb ik hetzij bewust of onbewust, met enige regelmaat de rol van de in functie zijnde gezaghebbers geanalyseerd tijdens gebeurtenissen op ons eiland. Bij meerdere gelegenheden heb ik mij afgevraagd, of hierover van gedachten gewisseld met mijn vertrouwenscirkel, hoe ik het een en ander zou aanpakken in die situaties als ik gezaghebber zou zijn. Ik geloof dat ik en de mensen om mij heen, ons onbewust aan het voorbereiden waren voor dit moment! Het moment om verantwoordelijkheid als gezaghebber te aanvaarden en een nog veel grotere bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van ons eiland en haar inwoners.

Bonaire, een eiland in volle ontwikkeling, sterk en weerbaar!

De explosieve groei van ons eiland in de afgelopen jaren heeft veel betekend voor onze sociaal-economische ontwikkeling, maar heeft ook gezorgd voor verschillende uitdagingen:

  1. Het functioneren van het eilandbestuur;
  2. Het samenlevingsgevoel binnen onze gemeenschap in de ruimste zin van het woord.        

De uitdagingen in het functioneren van het bestuur

Goed bestuur, een begrip dat met de tijd verandert! De laatste 14 jaar hebben wij vastberaden stappen gezet in de goede richting op dit gebied, maar wij zijn ons tevens bewust van het feit dat wij nog een lange weg moeten afleggen. Goed bestuur houdt veel meer in dan enkel het opvolgen van regels.

Goed bestuur omhelst ook een voorbeeldig gedrag, en vertrouwen geven en ontvangen op basis van wederzijds respect!

Dit zijn de essentiële waarden, wanneer het gaat om effectieve relaties en de samenwerking die nodig is om de gewenste resultaten te bereiken voor alle betrokkenen.

Respect zorgt voor een cultuur waar mensen zich gewaardeerd en gehoord voelen. Dit is van essentieel belang voor de intermenselijke betrekkingen op ons eiland en in het Koninkrijk.

Voor mij als gezaghebber is het fundamenteel om deze waarden te versterken, zowel binnen het ambtelijk apparaat als binnen onze samenleving.

Laat elk van ons die hier in deze zaal zit en allen die naar mij luisteren, ons eraan verbinden om vanaf vandaag een niveau van leiderschap te laten zien, waarbij inclusie, erkenning van talenten en samenwerking centraal staan. Laten wij ons richten op een continue ontwikkeling van Bonaire voor onszelf, voor onze kinderen en voor de kinderen van onze kinderen.

Laten wij onze mensen empoweren om optimaal gebruik te maken van het schaarse menselijke kapitaal waarover wij als eiland beschikken. De private en de publieke sector moeten samen de juiste voorwaarden scheppen, zodat dit kan plaatsvinden! Dit betekent onder andere dat er gezorgd moet worden voor een werkplek waar er sprake is van veiligheid en integriteit, dat er geschikte tools ter beschikking gesteld worden om optimaal te kunnen functioneren en dat er een solide werkplek gecreëerd wordt, waar professionele ontwikkeling het doorlopend doel is.

Met dit doel dat wij voortdurend voor ogen hebben, moeten wij als eilandbestuur het goede voorbeeld geven en een visie uitdragen die  door het ambtelijk apparaat als geheel gedragen wordt. Als gezaghebber zal dit één van mijn voornaamste aandachtspunten zijn.

Wij leven in een tijd van verandering, waar het individualisme in onze samenleving opkomt. Dit is ook merkbaar in de politieke en bestuurlijke context. Het vreedzaam samenleven, empathie en compassie vormen de basis van een gezonde en sterke samenleving. Een samenleving die een sfeer creëert die ons geluksniveau veel verder omhoog tilt. Iets dat  ik zeker weet, is dat de leiders binnen onze samenleving de toon zetten, als het gaat om gedragsnormen zoals vreedzaam samenleven, empathie en compassie.   

De uitdagingen met betrekking tot het vreedzaam samenleven

Ik heb net ‘onze mensen’ genoemd. Wie zijn onze mensen? Mijn definitie van onze mensen is: die individuen in onze samenleving die op hun manier op positieve wijze bijdragen aan de ontwikkeling van Bonaire. Daarbij maakt het niet uit om wat voor leeftijd, nationaliteit, geslacht of godsdienst het gaat.

In tijden van verandering hebben wij als mens de neiging om hoge muren op te trekken om mijzelf – het individu –, of ons – mijn groep –, te beschermen tegen de anderen. Gezien het tempo waarin veranderingen zich voordoen en de complexiteit van de hedendaagse wereld, dus ook hier op Bonaire, kunnen wij dagelijks kennis nemen van het zoveelste conflict van “wij tegen zij”. Ik doe een beroep op iedereen, vooral op de leiders binnen onze samenleving, om gezonde discussies te voeren over beleid of beleidswijzigingen die nodig zijn om welzijn en geluk voor alle inwoners van Bonaire te creëren. Laten wij de fuik van antagonisme en polarisatie niet binnenlopen, waarbij wij groepen in onze samenleving beschouwen als de oorzaak van onze problemen…

10-10-10 heeft belangrijke ontwikkelingen gebracht op sociaal-economisch gebied en op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en justitie en veiligheid. Hierdoor is onze bevolking gegroeid en daarmee helaas ook het gevoel van wij en zij. Ik doe een beroep op onze leiders en onze samenleving in zijn totaliteit om ons te verenigen om onze uitdagingen het hoofd te bieden, waarbij wij uitgaan van onze kracht en weerbaarheid als samenleving, altijd met liefde en respect voor elkaar. Als gezaghebber heb ik de verantwoordelijkheid om voorop te lopen en deze ontwikkeling van dichtbij in het oog te houden en waar nodig in te grijpen.

Natuurlijk zijn er veel meer thema’s in onze samenleving die aandacht verdienen, maar mijn eerste woorden zijn vandaag gericht op ons gevoel van patriottisme en het vreedzaam samenleven, dat de basis vormt waarop wij ons op een gezonde manier als eiland kunnen blijven ontwikkelen.

Ik wil eindigen met de Bonairiaanse samenleving te bedanken voor de steun, de goede wensen, de adviezen en zelfs de waarschuwingen die ik de afgelopen weken heb mogen ontvangen. Deze woorden hebben mij vervuld en vervullen mij nog steeds met de kracht en zekerheid die nodig zijn om met jullie steun deze verantwoordelijkheid te dragen.

Een woord van dank gaat uit naar de vertrouwenscommissie die tot taak had om een nieuwe gezaghebber voor Bonaire te kiezen, voor hun werk en voor hun vertrouwen in mijn persoon. Ook alle leden van onze Eilandsraad, ons Bestuurscollege en onze Eilandsecretaris en zijn team wil ik bedanken voor de steun die ik van hen heb ontvangen.

Omdat ik op school goed heb opgelet en mijn leraar Oleana weer tegengekomen ben in zijn hoedanigheid van gezaghebber, heb ik een warme overdracht mogen ontvangen en het gevoel dat waarnemend gezaghebber Oleana niet alleen ambtelijke informatie wil overdragen, maar meer nog wil hij dat ik succesvol ben in datgene wat ik doe. Nolly, graag wil ik jou van harte bedanken en ook je echtgenote Ann.     

Last but not least, (en gezien de tijd op het programma zal ik dit kort houden en geen namen noemen) wil ik onze Schepper danken, mijn gezin, mijn ouders, mijn broers en zussen, mijn schoonmoeder en schoonvader en in het bijzonder mijn vrouw en mijn drie kinderen die mij elke dag opnieuw ondersteunen en inspireren om een beter mens

te zijn, een betere echtgenoot en een betere vader… Elke dag opnieuw groei ik hierin. Zonder jullie ondersteuning zou ik hier vandaag niet staan.

Voor mij is het een grote eer om als gezaghebber in dienst te staan van mijn eiland. Mijn missie als professional is om mijn eiland te dienen en alleen met jullie steun kan ik hierin slagen!

Gezaghebber John Soliano 

Afscheidstoespraak gezaghebber Oleana.

Afgelopen donderdag, 1 augustus was het precies 38 jaar geleden dat ik met mijn professionele carrière ben begonnen op Bonaire. En nu, 38 jaar later, besef ik hoe snel de tijd voorbij is gegaan en dat het leven maar van korte duur is.

Dit prachtige eiland heeft een unieke ‘vibe’ en het heeft mij veel kansen gegeven zodat ik mij kon profileren en aan de vooruitgang van Bonaire kon werken.

Ik ben iemand die nooit zijn gezicht heeft afgewend en ons eiland en haar bevolking aan hun lot heeft overgelaten. Valse beloften waar ik niet aan kon voldoen, maakten geen deel uit van mijn dagelijks leven. Veel van mijn dromen waren altijd vol schitterende beelden over hoe Bonaire zich moest ontwikkelen.

Ook wil ik met jullie delen dat ik elk jaar op de eerste dag van januari aan mijn vrouw vertelde welke de doelen waren die ik in het jaar dat net begonnen was, wilde bereiken. Hoe vreemd het ook mag lijken, de meeste van mijn dromen en doelen zijn werkelijkheid geworden en ik dank God, mijn familie, mijn kennissen en onze hele samenleving die meegeholpen hebben om mijn doelen te bereiken. Zonder jullie steun zou mijn leven er anders uitgezien hebben.

Elk jaar opnieuw op 1 januari, luisterde mijn vrouw met veel aandacht en keek mij met verbaasde ogen aan. Met haar steun heb ik in mijn professionele carrière belangrijke resultaten bereikt op het gebied van onderwijs, sport, cultuur, landbouw en bestuur. Zij stond altijd klaar om mij te ondersteunen.

Wat is (en was) het geheim in mijn leven?

Op de eerste plaats: liefde. Ik hou echt zielsveel van ons eiland en haar bevolking. Aan het eind van elke vakantie in het buitenland voel ik mij heel gelukkig om weer thuis te komen.

Altijd heb ik rekening gehouden met de beperkingen van ons eiland en ik heb geleerd dat goede dingen in kleine pakketjes komen. In het Engels zeggen ze: ‘Good things come in small packages’.

Het lied van de Arubaanse zanger JEON met de titel ‘Ta mi hendenan – Dat  zijn mijn mensen’ doet mij denken aan de vele  aspecten van het Bonairiaanse leven, en de melodie en de tekst van het lied beschrijven onze mensen en onze werkelijke omstandigheden.

Op de tweede plaats komt: hard werken. Werken loont, en ik heb geleerd dat luie mensen altijd de schuld aan anderen geven en als zij zelf de kans krijgen om te laten zien wat zij kunnen, lopen zij weg van hun verantwoordelijkheid. In het Nederlands is er een gezegde dat luidt: ‘De beste stuurlui staan aan wal’ en een Nederlandse voetballer heeft ooit in een interview gezegd: ‘De beste spelers zijn de toeschouwers’. Elke dag opnieuw probeer ik mijzelf te overtreffen, elke dag opnieuw probeer ik niemand teleur te stellen en iedereen met respect te behandelen. Ik kan met jullie delen dat hard werken werkelijk positieve resultaten geeft, zelfs als soms de weg lang en uitputtend is.

Op de derde plaats komt: eerlijk zijn. Eerlijk zijn heeft zijn prijs en allen die NIET eerlijk zijn en illegale dingen willen doen, zullen je vijand worden. Ik heb er bewust voor gekozen om onze normen en waarden hoog te houden. De liefde voor mijn vaderland en mijn integriteit hebben mij veel plezier en energie gegeven om gedurende al deze jaren door te gaan met de strijd.

Op de vierde plaats komen: discipline en verantwoordelijkheid. In slechte en in goede tijden ben ik aanwezig geweest en heb ik geprobeerd het onmogelijke, mogelijk te laten worden. Het zit in mijn bloed om Bonaire en mijn naasten te helpen. Door voorbeeldig te zijn heb ik de top van vele bergen kunnen bereiken.

Bestuurlijk

Voor wat betreft bestuur wil ik terug gaan in de tijd. In de maand maart van het jaar 1949 hebben onze eilanden de eerste verkiezingen gehouden voor de Staten van de Nederlandse Antillen. Veel van onze ouderen van vóór het jaar 1949 hebben een verbeten en aanhoudende strijd gevoerd zodat wij een democratisch land konden worden. Ja, een democratisch land.

Vandaag, na 75 jaar, constateer ik een minder aangename tendens, waar antagonisme gecreëerd wordt, waar groepen tegen elkaar opgezet worden, waar polarisatie plaatsvindt, waar de waarheid verdraaid wordt en waar zelfs doodsbedreigingen geuit worden. Politici die niet de waarheid spreken en die elkaar bedreigen, plegen naar mijn mening een ernstige aanslag op onze democratie.

Ik wil alle huidige politici en die van de toekomst waarschuwen dat het NIET mogelijk is om een welvarend land op te bouwen met leugens en valse beloften. Gebrek aan respect, discriminatie, fraude, leugens en incorrect gedrag kunnen beschouwd worden als zaden van onkruid om een verdeelde samenleving te creëren, waar er geen vertrouwen en geen eenheid is. Wij kunnen van mening verschillen, maar er moet nooit ruimte zijn om elkaar letterlijk af te maken.

Ik wil dit gedeelte over het bestuur afronden met de volgende gedachte: als er licht schijnt in je ziel, zal er schoonheid in je hart zijn. Als er harmonie heerst in je huis, zal er rust en vrede heersen bij de mensen om je heen. Rust en vrede bij de mensen betekent vooruitgang.

Tot slot

Aan allen die bijgedragen hebben aan mijn succes wil ik mijn hartelijke dank uitspreken. Zonder jullie heb ik mijn doelen niet kunnen bereiken. Vandaag verlaat ik dat deel van het bestuur dat ik het leukste vond, namelijk de vergaderingen van de Eilandsraad voorzitten. Jullie zijn het hart van onze democratie. Zorg ervoor dat jullie de lichten in alle huizen aan houden en pak de actuele uitdagingen aan, zoals onder andere: de effecten van  klimaatverandering, demografische veranderingen, kunstmatige intelligentie, digitalisatie, veiligheid en kwaliteit van ons voedsel, het schoonhouden van ons eiland en behoud van onze cultuur.

Aan onze nieuwe gezaghebber John Soliano: veel succes en wijsheid. Bonaire is in goede handen. Zorg voor een krachtige eenheid tussen de drie bestuurlijke organen en Bonaire zal voorspoed kennen.

Nogmaals bedankt voor alle steun en vertrouwen.  

      Waarnemend gezaghebber Reynold “Nolly” Oleana