Livestream Zwarte Canon a.s. zaterdag

Op zaterdag 12 oktober 2024 organiseert het NiNsee het afsluitende symposium ‘Nieuwe Narratieven: Naar een Zwarte Canon’ in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), Amsterdam. Dit historische evenement markeert de afsluiting van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden 2023/2024 en richt zich op de ontwikkeling van een Zwarte Canon – een verzameling verhalen en figuren die de geschiedenis van Afrikaanse tot slaaf gemaakten en hun nazaten belicht.

Het symposium biedt ruimte voor dialoog over nieuwe perspectieven op het slavernijverleden en de toekomst van de Afro-Caribische gemeenschappen in Nederland.  Mis deze kans daarom niet om deel te nemen aan lezingen en paneldiscussies met vooraanstaande sprekers zoals Roger van Boxtel, Linda Nooitmeer en Glenn Thodé. 

Voor degenen die niet aanwezig kunnen zijn, is er een livestream beschikbaar.

Het evenement is bedoeld om de volgende stap te zetten in de integratie van de geschiedenis en ervaringen van de Afrikaanse diaspora in het nationale verhaal van Nederland. Het symposium ‘Nieuwe Narratieven: Naar een Zwarte Canon’ richt zich op de ontwikkeling van een speciale canon, waarin de geschiedenis van tot slaaf gemaakte Afrikanen en hun nazaten centraal staat. Deze Zwarte Canon zal geselecteerde figuren, gebeurtenissen, verhaallijnen en waarden omvatten die bepalend zijn voor het historische en culturele erfgoed van deze gemeenschappen met de focus op de ervaringen van nazaten die in Nederland wonen.

Tijdens het symposium worden drie concepten voor vensters van de Zwarte Canon gepresenteerd. Deze vensters belichten onder andere het verhaal en de succesvolle strijd voor erkenning van de talen Papiamento en Sranan, de lange strijd van nazaten in Nederland om het slavernijverleden te onthullen, en de ontwikkeling van culturele expressies binnen de Afrikaanse diaspora. Het doel is om de agency van de voorouders en hun nazaten te benadrukken, bekeken vanuit hun eigen perspectieven.

 Samenwerking en toekomstperspectief

Het NiNsee ziet de Zwarte Canon als een essentieel onderdeel van haar educatieve taken en als een instrument om een breder maatschappelijk begrip van de doorwerkingen van slavernij en kolonialisme te bevorderen. Het instituut streeft naar samenwerking met onderzoekers en instellingen in het Caribische deel van het Koninkrijk, Suriname, Nederland, en daarbuiten om eentransnationale en meervoudige kijk op de geschiedenis te realiseren.

Door de Zwarte Canon te koppelen aan de bestaande canons van Curaçao en Suriname, wordt het verhaal van de Afro-Caribische geschiedenis en cultuur in Nederland in een breder, internationaal en historisch kader geplaatst. De Zwarte Canon zal bijdragen aan een beter begrip van de rol van trans-Atlantische slavernij in de vorming van Nederland en de Afro-Caribische diaspora, en de invloed van deze gemeenschappen op cultuur, economie en sociale rechtvaardigheid.