Ingezonden: Handhaven wat is dat?

Als DogPartner Bonaire wordt ik vaak benaderd indien er problemen zijn met honden.

Zo ook deze keer, het ging over buurhonden die zich ongewild toegang verschafte door zich door

het slechte hekwerk heen te wringen of zich er onderdoor te graven. En later zelfs over het vernieuwde hekwerk (door bewoner met overlast geplaatst) sprongen. De honden veroorzaakten in ieder geval keer op keer overlast bij de bewoner waar de honden naar toe gingen. Dit binnen dringen van de honden is niet slechts van een enkele keer, ergo vele malen bevonden de honden zich op het terrein.

Overleg met de eigenaar en de bewoners om iets te doen aan het overlast liep keer op keer uit op veel woorden echter zonder resultaat. In zo een geval is het enige wat je dan kunt doen als er overlast is is contact opnemen met de politie immers er Is wetgeving (de eilandsverordenig 1998 honden) waar in duidelijk staat dat de honden op het eigen terrein dienen te blijven en geen overlast mogen veroorzaken. Na weer een aantal klachten is de betreffende wijkagent gekomen en ook hij wist te vertellen dat de honden op het eigen terrein dienen te blijven en zou in gesprek gaan met de bewoner/eigenaar van de honden om snel uit deze impasse te geraken. Na het gesprek zou de wijkagent contact opnemen om te vertellen welke afspraken er gemaakt waren, helaas is dit niet gebeurt.

Toen de eigenaar waar de honden zich steeds toegang verschafte de wijkagent vroeg (via App.) kreeg deze te horen dat hij op vakantie was en na 3 weken weer contact zou opnemen, het mag duidelijk zijn ook dat gebeurde niet. Het is natuurlijk vreemd dat indien een ‘wijkagent’ op vakantie is, wat hem of haar natuurlijk is gegund de problemen maar vooruit geschoven moeten worden en niet door een collega kunnen worden overgenomen.

Onlangs verschaften de honden zich weer ongevraagd toegang maar werden enkele kippen die op het terrein liepen doodgebeten. Ook hier is melding van gemaakt en er werd wederom via het 911 nummer melding gemaakt van overlast.

Er kwam politie die aangaf dat ze wederom een waarschuwing zouden geven aan de bewoner/eigenaar van de steeds weer uitbrekende honden maar ook nu weer geen terugkoppeling met de beller. Ondertussen waren de honden weer enkele malen op ‘bezoek’ geweest maar gingen na korte tijd weer terug naar het eigen terrein. Enkele dagen erna werd er weer melding gemaakt dat de honden op het terrein liepen en er werd een patrouille gestuurd waarbij werd aangegeven dat ze de honden wel zouden doodschieten. Hierop heeft de beller met klem aangegeven dat de honden niet agressief zijn en heel erg lief en benaderbaar zijn maar voor overlast zorgden, met andere woorden niet de honden aanpakken maar de bewoner/eigenaar.

Gelukkig werden de honden niet doodgeschoten en heeft de patrouille de bewoners in kennis gesteld (voor de zoveelste keer) dat de bewoners ervoor moeten zorgen dat de honden op het eigen terrein dienden te blijven. Ook nu weer geen terugkoppeling wat je natuurlijk wel mag verwachten maar wel hoorde beller dat de honden jankten omdat deze naar alle waarschijnlijkheid waren vast gelegd. Een half uurtje later werd beller benaderd door de betreffende wijkagent (barioregisseur) met de melding indien er weer klachten waren de honden wel zouden worden doodgeschoten want zo melde de hij, de politie heeft er genoeg van dat er steeds werd gebeld maar ook omdat deze buren niet wilden meewerken aan een goede oplossing. Hieruit blijk maar weer dat indien iemand niet wil meewerken ‘onschuldige honden’ hiervan de dupe zijn ondanks dat er wetgeving is die hier duidelijk een boete of zelfs hechtenis kan opleggen. Maar nee Handhaven wat is dat?

Norbert Tadema

DogPartner Bonaire