Van Bonaire naar Gainesville

Bonairiaanse studenten die in Amerika willen studeren worden vaak aangeraden om naar New York of Florida te gaan. New York leek te groot, dus besloot Jamal Silberie om te gaan studeren in Gainesville, Florida. Hoewel hij nog één semester moet afronden aan het college waar hij nu studeert, Santa Fe, is hij al toegelaten tot de University of Florida (UF). 

Gainesville is een echte studentenstad, waar alles lijkt te draaien om de studenten. Vergeleken met de grote Nederlandse steden die hij van vakantie en familiebezoek kent, voelt Gainesville meer als thuis. Het is redelijk dichtbij, het weer is niet al te koud, ze gebruiken dezelfde munteenheid en hij houdt van Engels. Soms was het taalverschil even wennen tijdens de lessen, vooral omdat wiskundetermen in het Nederlands worden aangeleerd. Daar heeft hij zich echter snel aan aangepast.

Ook het Amerikaanse schoolsysteem was even wennen voor Jamal, omdat het is opgedeeld in semesters. Hij merkt dat je in het hoger onderwijs veel actiever moet deelnemen dan op de middelbare school, omdat huiswerk hier echt gecontroleerd wordt en opdrachten bijdragen aan je eindcijfer. Het hangt niet alleen af van de toetsen. Hij vindt dit een fijn systeem en zegt dat Amerikaanse scholen onterecht een slechte reputatie hebben. De scholen verdienen meer geld als de studenten succesvol zijn, dus zijn er overal hulpmiddelen voor studenten. Zo is er een studieadviseur die zich richt op internationale studenten, waar er veel van zijn in Amerika. De meeste vrienden die hij heeft gemaakt, zijn internationaal. Hij merkt wel dat internationale studenten, of zij met een buitenlandse afkomst, over het algemeen serieuzer studeren dan Amerikaanse studenten. Verder ervaart hij weinig cultuurshock, hoewel hij ervan houdt om alleen te zijn en begrijpt dat anderen in zijn situatie zich eenzaam zouden kunnen voelen. Wat dat betreft is het volgens hem beter om naar Nederland te gaan, mocht je daar vrienden of familie hebben. In Amerika kun je niet zomaar de trein nemen om je vrienden in een andere stad te bezoeken. Voor school moet hij anderhalf uur met de bus reizen, mede omdat hij dichter bij UF woont dan bij Santa Fe.

Verhuizen van de eilanden naar Amerika doe je niet zomaar en Jamal deed het ook niet alleen. Monique van Chez Claudette had zijn zus eerder geholpen met haar verhuizing naar Amerika; zij heeft nog connecties van toen ze op Curaçao woonde en officieel studenten hiermee hielp. Nu doet ze dat nog steeds, en mensen komen via mond-tot-mondreclame bij haar terecht. Voor een prijsje helpt zij ze. Hoewel Jamal alleen naar Amerika verhuisde, geeft hij toe dat hij erg veel geluk heeft gehad. Een vriendin die hij online had ontmoet, ging toevallig ook in Florida bij UF studeren. Ze leerden elkaar beter kennen en begonnen te daten. Daarnaast hadden zijn ouders jarenlang gespaard voor zijn verdere studie. Hij ontvangt ook een studiebeurs vanuit RICN, maar waarschuwt dat je als Bonairiaanse student in Amerika regelmatig je e-mail moet checken, omdat RICN elk semester controleert of je wel ingeschreven staat. Zonder een getekend bewijs van de verantwoordelijke op jouw school, krijg je je geld niet.

Amerika is behoorlijk duur; de universiteit kost nog meer dan het college. Dat komt doordat de universiteit vaak meer biedt, ook qua sport. Amerika staat bekend om de aanzienlijke investeringen in sport en dat merkt hij nu ook. Wanneer er een wedstrijd is, lijkt het alsof iedereen er naartoe gaat, de straten zijn rustiger en mensen kunnen zelfs truien met de namen van de spelende studenten kopen. Als je goed bent en toegelaten wordt tot een college, kun je vervolgens gescout worden door een universiteit. Dat is echter niet waarom hij naar Santa Fe ging. Hij wilde altijd al bij UF studeren, omdat hij voetbal en volleybal wilt spelen en Santa Fe alleen een vrouwelijk volleybalteam heeft. Bovendien wilde hij een bachelor in bedrijfskunde volgen die alleen UF aanbiedt. Maar het plan om te overstappen verliep niet helemaal zoals verwacht.

Om direct vanuit de middelbare school te worden toegelaten tot UF, zou hij de SAT moeten doen op Curaçao en andere moeilijke toetsen. Hij wist dat het makkelijker was om toegelaten te worden tot een college en vervolgens als transferstudent over te stappen. Wat hem echter niet was verteld, is dat hij zich niet als freshman kon inschrijven bij UF omdat hij dan minder dan 12 kredieturen zou moeten hebben, terwijl een F1-studentenvisum je verplicht om minstens vier vakken (een totaal van 12 kredieturen) te volgen. De enige andere manier om toegelaten te worden, was met een AA degree en 60 kredieturen. Dat is dan ook wat hij heeft gedaan. Het duurde zo’n anderhalf jaar, maar hij is nu wel al geaccepteerd voor UF, zodra hij zijn laatste semester afrondt.

Of hij na zijn opleiding in Amerika wilt blijven, betwijfelt hij op basis van de huidige situatie in het land. Waar hij daarna naartoe wil, weet hij nog niet zeker. Hij leeft in het nu en wat dat betreft heeft hij het goed voor elkaar.

Samantha van Cadsand
21-06-2024