Van Bonaire naar Missouri

De meeste Bonairiaanse studenten gaan, als ze verder willen studeren, naar Nederland toe of blijven in de buurt. Studeren kan ook op Bonaire of Curaçao, maar extreem veel opties zijn er niet. Vaak weten ze ook niet wat de opties allemaal zijn, zo hoef je bijvoorbeeld niet naar Nederland te gaan als je naar de universiteit wilt. Melody Alvarado is van Peruviaanse afkomst maar heeft vrijwel heel haar leven op Bonaire gewoond. Nu woont en studeert ze aan Ozarks Technical Community College (OTC) in Springfield, Missouri.

Naar Amerika verhuizen was een grote stap voor haar en wat dat betreft niet een makkelijke. Ze had er al een tijdje over nagedacht om in Amerika te gaan studeren, omdat ze toch geen familie heeft in Nederland en het iets dichterbij ligt. Toen ze haar Amerikaanse verloofde Damian Gonzales ontmoette, werd dit definitief. De twee ontmoetten elkaar op Bonaire toen Damian daar missionaris werkte en ze hielden contact toen hij terug verhuisde naar Missouri. Als ze hem niet had gekend, had ze niet geweten hoe ze het aan moest pakken. Na twee VWO zes niet te hebben gehaald, hielp hij haar uitvogelen hoe ze toch nog toegelaten kon worden tot een verdere opleiding. Dat soort dingen leer je niet op school, bovendien is er geen organisatie om je te helpen (zoals TuranGoeloe) als je naar Missouri wilt. Ze wilden graag bij elkaar blijven, dus heeft Melody onderzoek gedaan naar verschillende toetsen die je kan nemen om hoger onderwijs te volgen zonder middelbareschooldiploma. Uiteindelijk heeft ze de HiSET genomen, een toetst waarmee ze een certificaat kreeg gelijkwaardig aan een middelbareschooldiploma. Ze heeft er twee maanden voor gestuurd. Daarnaast moest ze ook nog een TOEFL (Test of English as a Foreign Language) toets doen om haar Engelse taalvaardigheid te bewijzen. Dit kost tweehonderd dollar en ze moest de toets op Curaçao nemen, omdat dit op Bonaire niet kan. Na al dat harde werk en aanzienlijke kosten, verhuisde ze in december 2023 eindelijk naar Amerika.

Aan OTC doet ze een algemene opleiding. Het basisvak Engels is een verplicht vak, maar voor de rest volgt iedereen die deze opleiding doet andere vakken. Om een minimum credit te behalen van twaalf uren, koos ze drie andere vakken. Voor de vakken moet iedereen gewoon betalen, toch stoppen er regelmatig studenten met een vak omdat het te moeilijk is. De stap van de middelbare school naar hoger onderwijs is voor iedereen groot, al denkt ze dat die stap voor Bonariaanse studenten nog groter is. Veel dingen (zoals MLA, APA, logos, epos en ethos) die in het basisvak Engels voorkomen, werden op het Liseo nooit behandeld. 

Ze vindt de studie echt heel leuk, maar zelfs na de verhuizing en toelating zijn er nog veel dingen waar ze moeite mee heeft. Ze heeft een F-1 student visa en mag als internationale student niet meer dan twintig uur per week werken en alleen op de campus. Naast haar beurs van RCN (Rijksdienst Caribisch Nederland) moet ze ook nog lenen. Omdat dit geld elke zes maanden wordt uitbetaald, is dit een grote financiële verantwoordelijkheid en best moeilijk om bij te houden. Dat is overigens niet de enige verandering die ze heeft gemerkt sinds ze het huis uit is gegaan. Ondanks dat ze in dezelfde stad als haar verloofde woont en haar kerk ook locaties in Missouri heeft, moest ze een compleet nieuw sociaal netwerk opbouwen. Op Bonaire was ze een echte sociale vlinder, in Amerika ervaart ze voor het eerst hoe moeilijk het is om connecties aan te gaan. De mensen daar zijn erg op zichzelf zijn gesteld en leiden drukke levens. Wanneer ze met iemand afspreekt, krijgt ze meestal niet meer dan een uur van hun tijd. 

De culturele verschillen zijn enorm. Amerika is niet echt een land waarin alles op loopafstand ligt en het publieke transport is erg slecht, dus is een auto vrijwel noodzakelijk. Fooi geven is volgens ongeschreven regels verplicht, terwijl ze het eten in de restaurants niet bepaald geweldig vindt. Veel Amerikanen eten voorverpakt voedsel. Op speciale gelegenheden eten ze vers, maar voedsel uit blik is goedkoper en komt meer voor. Vers eten is in de supermarkten ook veel duurder. Over supermarkten gesproken, één van de grootste verschillen met Bonaire is dat de prijzen in Amerikaanse winkels exclusief belasting zijn. Daarom weet ze vaak pas hoeveel ze kwijt is wanneer de kassière dit zegt.

Toch begint ze langzaam maar zeker in Amerika haar plaats te vinden. Eerst zat ze in de Young Adult groep van haar kerk, maar nadat ze de overstap heeft gemaakt naar de Spaanstalige groep voelt ze zich meer als een belangrijk deel van de groep. De meesten uit deze groep zijn Mexicaans, veel Zuid-Amerikaanse leden (zoals zij zelf) hebben ze niet. Toch delen zij die cultuur waarmee ze op Bonaire ook is opgegroeid. Ze prijst zichzelf gelukkig dat ze dit alles samen mag doen met iemand waarvan ze houdt. De twee zijn pas verloofd en de toekomst heeft er nog nooit zo rooskleurig uitgezien.

Samantha van Cadsand

02-06-2024