Van de Kunuku naar de Stad

Van Bonaire naar Nederland verhuizen is een grote stap, vooral voor veel Bonairiaanse studenten die voor het eerst op zichzelf gaan wonen. Nederlandse steden zijn veel groter en drukker dan Kralendijk, en de cultuur is er anders. Als je bovendien van de kunuku naar een stad verhuist, kan dat een extra grote overgang zijn.

Veel gezinnen in de kunuku, zoals het mijne, leven zonder water- of stroomaansluiting. Water wordt vaak aangeleverd door een grote truck en opgeslagen in tanks die zijn aangesloten op de kraan. Dit water is echter niet direct drinkbaar vanwege de opslag en het transport. Het ontbreken van infrastructuur betekent ook dat waterleidingen bovengronds kunnen liggen, wat vaak leidt tot storingen en heet water uit de kraan. In Nederland is het dan ook een verademing om gewoon uit de kraan te kunnen drinken.

Diegenen die in de kunuku ‘off-grid’ leven krijgen vaak hun stroom van eigen zonnepanelen. Onze zonnepanelen leveren echter niet zoveel stroom als een regulier netwerk, waardoor we apparaten zoals föhns, ventilatoren, magnetrons en televisies minder kunnen gebruiken. Wanneer vrienden en familie uit de kunuku Nederland bezoeken, genieten ze dan ook in volle mate van de luxe van onbeperkt stroom en warm en koud water uit de kraan.

Nederland wordt door velen gezien als een luxe land. Veel Bonairianen sparen om te gaan shoppen in Nederland, waar producten over het algemeen goedkoper zijn door lagere verzendkosten. Van boodschappen tot kleding en online winkelen, er wordt volop van genoten.

Ik merk deze verschillen vooral wanneer ik in de zomers terugkeer. Mijn laptop presteert minder goed zonder constante stroomvoorziening, en ik ben er te afhankelijk van geworden. Het binge-watchen van Netflix, het gemak van online cadeautjes bestellen, en zelfs het bewaren van chocola in de koelkast zijn niet zo vanzelfsprekend. De hitte kan ondraaglijk zijn, en ik ben niet meer gewend aan deze omstandigheden. De cultuurshock bij terugkeer is vaak groter dan bij mijn verhuizing naar Nederland. Toch voelt de kunuku als thuis. De rust en het langzamere tempo van het leven daar staan in schril contrast met de drukte van de Nederlandse steden. Je leert zuinig leven en waarderen wat je hebt. Het gemeenschapsgevoel in de kunuku, waar mensen samenleven als een team in plaats van in een individualistische samenleving, maakt het echt thuis. Dit mis ik vaak in mijn Nederlandse studentenhuis.

Samantha van Cadsand
21-07-2024