Ken Ta..? De andere waarheid van Bonaire


Met dit lesproject hopen FuHiKuBo en SGB een verloren en/of aan het zicht onttrokken verleden terug te vinden. Dit zal het verleden een ander karakter geven. De scholieren gaan de ‘andere waarheid’ over families, gebeurtenissen en gebouwen bloot leggen. Met verschillende vragen als: Bestaan in jouw familie nog verhalen en liederen over het slavernijverleden? Hoe is jouw familie op Bonaire terecht gekomen? FuHiKuBo en SGB hopen hiermee het bewustzijn van de scholieren te vergroten over het feit dat ze die geschiedenis met zich meedragen. De geschiedenis van ouders en voorouders bepaalt immers ‘wie jij bent’. 

Dit lesproject ‘Ken ta…?’ tracht een sterke basis te geven aan de Bonairiaanse scholieren om alle delen van hun identiteit te begrijpen en te koesteren. Het gaat erom de scholieren hun ‘eigen verhaal’ te laten vertellen door verbondenheid van eigen familie, wijk en eiland met immateriële zaken als taal, religie, muziek en manieren van denken te laten onderzoeken.

ONTSLUIERING

“Wil men de valse voorstelling in ’de geschiedenis’ ontmaskeren, dan zullen echter vele van de onbeschreven ‘feiten’ in de schijnwerper moeten worden geplaatst.” Aldus Waldo Heilbron in: ‘De toekomst van het verleden’ (2024). Hij introduceert hiervoor de veelzeggende term ‘ontsluiering’. 

EEN VALSE GESCHIEDENIS

De nog aanwezige ‘slavenhutjes’ uit 1850 zijn een goed voorbeeld van hoe herinneringen aan de twee eeuwen slavernijperiode ervoor (1650-1850) kunnen worden ‘vergeten’ en verzwegen tot op de dag van vandaag.

De hutjes vertellen als ‘stille getuige’ enkel iets van de slavernijgeschiedenis op Bonaire in haar laatste 13 jaar voor de afschaffing in 1863. De hutjes zijn hierdoor te omschrijven als een voorbeeld van ‘een valse geschiedenis’.

DOEL VAN HET PROJECT

Tot op heden is de geschiedenis over Bonaire grotendeels vanuit eurocentrisme beschreven, wij willen dat de scholieren op onderzoek gaan naar het persoonlijke ’andere-verhaal’ in hun familie, hun wijk en/of hun eiland. Door de scholieren fundamentele vragen te laten stellen die een nieuw licht kunnen doen schijnen, vanuit een ‘meervoudig perspectief’.

PLANNING

Op 15 december zal in het Terramar Museum de tentoonstelling worden geopend met de meest belangwekkende vondsten die de SGB-scholieren hebben aangeleverd. De tentoonstelling zal voor enkele weken voor alle eilandbewoners gratis toegankelijk zijn.