Ingezonden: Historisch besef

De organisatie voor de viering van Keti Koti op 1 juli a.s in Amsterdam toont weinig historisch besef en empathie voor de nazaten door deze te verplaatsen naar het Museumplein.

Het is exact honderdveertig jaar geleden dat op dit plein maanden lang een tentoonstelling plaats vond van Surinaamsche inboorlingen, Arowaken en Caraïben indianen,, Maroons of Boschnegers en verschillende types aldus de tentoonstellingsposter. In het kader van de Internationale Koloniale en Uitvoerhandel Tentoonstelling werden hier behalve allerlei artikelen uit de koloniën ook mensen getoond.

Tot eind oktober 1883 kwamen een miljoen bezoekers tegen betaling op het Museumplein naar deze mensen kijken. De meesten van hen hadden tien of twintig daarvoor nog in slavernij geleefd tot 1873 (of 1863).

Dit jaar is het op 1 juli honderd vijftig jaar geleden dat de slavernij in Suriname en honderd zestig jaar dat in het Caribisch deel van het Koninkrijk niet alleen formeel maar ook praktisch werd afgeschaft.

Op het terrein werden naast een heel Indisch dorp ook een soort circustent voor de Surinaamse mensen gebouwd. De bezoekers konden zo achter hekken de Surinamers bekijken terwijl ze muziek maakten, manden vlochten of het gesprek aangingen met de bezoekers. De tientallen mensen werden letterlijk ‘te kijk gezet’. In landelijke kranten verschenen artikelen waarin de mensen werden beschreven met termen als primitief, inferieur etc. De tentoonstelling stond daardoor niet alleen in het teken van de koloniale handel en ‘rijkdom’, maar ook indirect in het teken van imperialisme, semiwetenschappelijk rassentheorieën en superioriteit van de Westerse cultuur.

De jaarlijkse herdenking zal plaats vinden bij het monument in het Oosterpark waarna het festival Keti Koti gevierd gaat worden, om de afschaffing van de slavernij te vieren, op een plein waar ooit vrije slaafgemaakten zes maanden werden tentoongesteld.  Meer beeldmateriaal is onder andere te vinden op:

https://www.rijksmuseum.nl/nl/rijksstudio/2151485–daniellejwiki/verzamelingen/koloniale-tentoonstelling-1883?ii=2&p=1

Van onze verslaggevers