51 Bedrijven verwijderen overbodige begroeiing

M21 is een sociaal liberaal alternatief dat Bonaire een gebalanceerde visie op de toekomst biedt.

Opinie: Daisy Coffie, politiek leider M21

Kralendijk, 24 april 2024 – Wij hebben er kennis van genomen dat het eilandbestuur aan 51 bedrijven c.q. kapploegen opdracht heeft gegeven om de achterstand met betrekking tot het onderhoud van onze zandwegen en het verwijderen van overtollige begroeiing weg te werken. Vroeger was het zo dat dit soort werk in bepaalde periodes, onder andere in de periode vóór de verkiezingen, aan sympathisanten werd gegund bij wijze van politieke campagne. Wij zijn daarom blij dat er nu een eilandbestuur is, dat een andere beleidsvisie hanteert om deze zaken aan te pakken. Wij hebben begrepen dat er eerst gewerkt wordt aan het wegwerken van de achterstanden en dat men daarna doorgaat met het reguliere onderhoud. Wij juichen deze nieuwe manier van werken toe. Deze 51 kapploegen die allemaal al geregistreerd stonden, hebben een kans gekregen om hun vaardigheid te laten zien om het werk te verrichten zoals het hoort. Helaas hebben wij wel moeten constateren dat er verbeterpunten zijn met betrekking tot dit proces.

Kwaliteit van het werk
Wij hebben geconstateerd dat er van het eilandbestuur uit geen eisen gesteld worden aan de kwaliteit van het werk dat geleverd moet worden. Er staat alleen vast dat er $ 0,84 per meter betaald wordt. Wij hebben kunnen constateren dat het werk dat de kapploegen verrichten, meerdere gebreken vertoond. De verwijderde begroeiing wordt geruime tijd achtergelaten op de werkplek, voordat alles weggehaald wordt. Weggegooide flessen, bekers en ander soort zwerfvuil wordt niet opgeraapt in het gebied waar gekapt wordt. Slechts één meter vanaf de wegrand schoonmaken, is soms niet voldoende. De overtollige begroeiing wordt gekapt, maar de boomstronken blijven staan, waardoor de begroeiing meteen weer terug is na een regenbui. Takken worden verwijderd, maar gras wordt niet gemaaid en weggeharkt. Op grond van deze punten vragen wij ons af of er geen controle plaatsvindt, voordat het werk opgeleverd wordt. Als het werk niet van goede kwaliteit is, moet een kapploeg een kans krijgen om dit te verbeteren en als een kapploeg doorgaat met werk van slechte kwaliteit te leveren, moet die kapploeg geen werk meer aangeboden krijgen.

Voorbeeld
Als voorbeeld willen wij het werk dat John Noel Janga van UMN Services verricht naar voren halen. Kapploegen kennen wij al van meer dan 50 jaar terug, toen mensen periodiek 3 weken werk kregen. Zij maakten een bepaald gebied schoon, verwijderden wat verwijderd moest worden en snoeiden wat gesnoeid moest worden, zodat dat gedeelte verder kon groeien. Wat ze verwijderden, werd waar mogelijk met wortel en al eruit getrokken, omdat bekend is dat planten en bomen met stekels meteen weer ontspruiten, zo gauw het een beetje regent. Het werk dat dhr. Janga doet moet de standaard zijn. Als wij iets doen, moeten wij het goed doen. Ook moet al het zwerfvuil zoals flessen, bekers en dergelijke weggehaald worden uit dat gebied.

Prijs voor het werk
Aan de andere kant moeten wij toegeven dat de prijs die betaald wordt voor het werk, $ 0,84 per strekkende meter, veel te weinig is. Om een werknemer het wettelijk minimumloon te betalen, moet die werknemer 87 meter per dag aan kapwerk verrichten. Dat is enkel de betaling voor die werknemer. De beheerder van de kapploeg moet dan nog de verwijderde begroeiing ophalen, deze naar de landfill transporteren en de kosten van het transport en de landfill betalen. Daarnaast moeten de kosten van de gebruikte machines en gereedschappen betaald worden. Daar komen nog de kosten van de financiële administratie, de salarisadministratie en de belasting bij, en andere bijkomende kosten zoals voor water, ijs en benzine. En dan hebben wij het nog niet eens over een kleine winst voor de beheerder van de kapploeg.

Herzien
Met andere woorden: wat aan de kapploegen betaald wordt, moet herzien worden. Het kan ook niet zo zijn dat al het werk wordt uitgesteld totdat de herziening van de prijs heeft plaatsgevonden en er naar fondsen wordt gezocht om de kapploegen te betalen. Het werk moet doorgaan en na de herziening kan dan de achterstallige betaling met terugwerkende kracht verrekend. Samenvattend kunnen wij zeggen dat wij het toejuichen dat 51 kapploegen werk hebben gekregen, maar dat er verbeterpunten zijn. Laten wij aan deze verbeterpunten gaan werken.