Beëdiging Nieuwe Gezaghebber OLB

Kralendijk – Tijdens een bijzondere en plechtige vergadering van de Eilandsraad, is John Soliano beëdigd als nieuwe gezaghebber van het Openbaar Lichaam Bonaire.  De beëdiging heeft op zaterdag 3 augustus 2024 plaatsgevonden. Eilandssecretaris Christopher Frans fungeerde als ceremoniemeester. Waarnemend griffier Mathilde Koetsier heeft het koninklijk besluit met betrekking tot de benoeming voorgelezen. Soliano heeft de eed afgelegd tegenover de waarnemend Rijksvertegenwoordiger Jan Helmond. Na de beëdiging werd het procesverbaal dat deel uitmaakt van de eedaflegging ondertekend. Helmond heeft de ambtsketen omgedaan bij Soliano. Waarnemend Rijksvertegenwoordiger Jan Helmond gaf tijdens de beëdigingsceremonie aan uit te kijken naar een goede samenwerking met de nieuwe gezaghebber en wenste de nieuwe gezaghebber “veel wijsheid, geduld, humor en vooral een goede gezondheid toe om deze zware taak met energie te vervullen.” 

Gezaghebber Soliano heeft zijn eerste toespraak gehouden in zijn nieuwe functie. In deze toespraak heeft hij onder meer de uitdagingen van bestuur benadrukt en hij heeft stilgestaan bij goed bestuur en het belang van empathie en vreedzaam samenleven. Daarna heeft het eilandsraadlid Benito Dirksz als voorzitter van de vertrouwenscommissie het woord gevoerd. Dirksz eindigde met de woorden dat Soliano nu niet alleen huisvader is, maar ook burgervader.

Vóór de beëdiging heeft de Eilandsraad afscheid genomen van waarnemend gezaghebber Reynolds ‘Nolly’ Oleana. Vertegenwoordigers van alle partijen in de Eilandsraad hebben Oleana bedankt voor zijn onvermoeibare inzet en toewijding. Namens het Bestuurscollege heeft gedeputeerde Anjelica Cicilia afscheid genomen van Oleana. Zij vertelde dat in de BC-vergaderingen Oleana als waardige ex-leraar weleens ‘straf’ gaf als iemand zich niet goed kon gedragen.

Oleana heeft de ambtsketen overhandigd aan de griffier zodat deze overgedragen kon worden aan gezaghebber Soliano. In zijn afscheidstoespraak heeft Oleana de huidige politici en die van de toekomst gewaarschuwd om geen valse beloften te doen.

Aan het eind van de plechtige samenkomst in de Passangrahan heeft gezaghebber Soliano voor de eerste keer de Eilandsraadvergadering afgesloten.