Romeo

Ga stemmen voor de EU

Door Cees Luckhardt – reeds verschenen in het Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Caribische stem in de verkiezingen voor de Europese Unie (EU) is Dylan Romeo, coördinator van de Caribische community binnen D66.

Hij roept de stemgerechtigden in het Caribisch gebied op om zich te laten registreren als kiezer. Om een beter beeld te krijgen van het belang dat mensen zich registeren als kiezer uit het buitenland sprak ik met Dylan Romeo.

,,Als Koninkrijkskind hoor en zie ik dagelijks hoe de EU-invloed heeft op het leven op de Caribische eilanden. Deze invloed is zowel zichtbaar in alledaagse aspecten als in bredere beleidskwesties die onze gemeenschap beïnvloeden. Van handelsbetrekkingen tot milieubeleid en van migratiestromen tot economische ontwikkeling, de beslissingen die in Brussel worden genomen, hebben ook een directe impact op het leven in het Caribisch gebied”, aldus Romeo.

En hij vervolgt: ,,Een van de cruciale onderwerpen bij deze verkiezing is migratie. De Caribische eilanden worden geconfronteerd met verschillende migratiestromen, zowel vanuit de eilanden zelf als vanuit andere delen van de wereld. Het is essentieel dat EU-beleid ten aanzien van migratie rekening houdt met de unieke behoeften en uitdagingen van de Caribische regio. Een effectief migratiebeleid, dat rekening houdt met zowel de behoeften van migranten als de belangen van de samenleving, is van vitaal belang
voor de stabiliteit en welvaart van de Caribische eilanden.”

Een ander belangrijk thema vindt Romeo het onderwijs, vooral voor Caribische studenten. ,,Goed onderwijs is essentieel voor individuele ontwikkeling en gemeenschapsvorming.

Het EU-beleid op het gebied van onderwijs moet inclusief zijn en gelijke kansen bieden aan alle
studenten, ongeacht hun achtergrond. Caribische studenten staan voor unieke uitdagingen, zoals toegang tot kwalitatief hoogwaardig onderwijs en financieringsmogelijkheden voor studie in het buitenland. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de Caribische stem luider wordt gehoord in het besluitvormingsproces van de Europese Unie.” En daarom roept de jonge D66’er op om van zich te laten
horen en zich te registreren als kiezer vanuit het buitenland. Dat kan nog tot en met 25 april
via de website van een gemeente als Den Haag (www.stemmenvanuithetbuitenland.nl).

,,Laat je stem niet verloren gaan en maak het verschil voor onze gemeenschap en voor de toekomst van
de Caribische eilanden”, zo roept Romeo op. Romeo is 27 jaar en voor een belangrijk deel opgegroeid in
Den Haag. Bij zijn eigen partij wordt hij geïntroduceerd met de woorden: ,,Den Haag is van ons
allemaal. De Caribische gemeenschap een van de grootste gemeenschappen in de stad – is er daar één van. Ik wil met mijn Caribische achtergrond een voorbeeld voor hen zijn, hun ankerpunt.”