Greenpeace rechtszaak mag verder

over de gevoeligheid van Bonaire voor klimaatverandering

Deze week heeft de rechtbank in Den Haag besloten dat Greenpeace door mag gaan met de rechtszaak tegen de Nederlandse overheid. Ze eist sinds begin dit jaar samen met acht Bonaire inwoners dat de Nederlandse staat meer gaat doen om hun eiland te beschermen tegen klimaatverandering.

Greenpeace neemt met de acht bewoners het standpunt in dat de Nederlandse overheid verplicht is om haar inwoners te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. In de plannen van de Nederlandse regering is weinig opgenomen om de bewoners van het Caribische eiland veilig te houden.

Bonaire maakt deel uit van Nederland en heeft een aparte status, als bijzondere gemeente. “Voor Europees Nederland ligt er een klimaatadaptiestrategie, een deltaplan en een waterprogramma”, zei Greenpeace eerder. “Maar voor Bonaire heeft de Nederlandse overheid geen concrete beschermingsplannen. Midden in de klimaatcrisis is dat onverantwoord.”

Onderzoek

Eerder is uit onderzoek gebleken dat Bonaire hard geraakt zal worden. Rond 2050 dreigt een deel van het eiland door de zeespiegelstijging verdwijnen in zee als er geen maatregelen worden genomen. De eerste tekenen daarvan zijn inmiddels sinds juni 2023 zichtbaar bij de witte slavenhutjes. Hoewel deze uit 1850 stammende ‘slavenhutjes’ een bijzonder vertekend beeld geven van hoe slaafgemaakten werden behandeld op het eiland in de twee eeuwen van slavernij voor 1850, zijn het beschermde monumenten die in zee dreigen als een van de weinige tastbare bewijzen dat het eiland slavernij vanaf 1650 heeft gekend. Volgens hetzelfde onderzoek van de Universiteit van Amsterdam zullen overstromingen van delen van het eiland steeds vaker voorkomen omdat koraalriffen verdwijnen.