Joop, Machiel, Frans en Gert-Jan op terugreis vanuit Bonaire

Op 10 juni rond 11.30 uur stegen Joop Rauwers en zijn drie vrienden Machiel, Frans en Gert-Jan op vanuit Guadeloupe naar de bestemming waar deze hele reis om draaide; Bonaire. De vier piloten hebben samen de Atlantische Oceaan overbrugd om vanuit Duitsland naar Bonaire te vliegen met een eenmotorig vliegtuig (een TBM 850 Turboprop). Eerder werd al verslag gedaan van de heenweg, waarbij ze landden in o.a. Schotland, IJsland, Groenland, Canada, New York, Florida, Turks & Caicos en St. Maarten. Vanuit St. Maarten vlogen ze naar Guadeloupe en uiteindelijk naar Bonaire. Hier werden ze enthousiast ontvangen door Maarten van der Scheer (directeur van Flamingo Airport) en Bòi Antoin van de BONERIANO.

Tijdens hun korte verblijf op Bonaire heeft Bòi Antoin Joop Rauwers geïnterviewd in de studio van FuHiKuBo over zijn leven, met speciale aandacht voor zijn passie als piloot en het oprichten van Buddy’s Dive Resort. Joop had zo’n ontvangst niet verwacht. Bij FuHiKuBo kwam een voormalige collega van hem bij Radio Nederland Wereldomroep, Eddy St. Jago, samen met zijn vrouw hem opzoeken. Ze werkten samen in het zendpark van de zender hier op Bonaire in de jaren tachtig. Joop heeft in de dagen dat hij op het eiland was zijn vrienden het eiland laten zien en ze hebben genoten van de natuur, vers gevangen vis en de mensen van Bonaire. Maar uiteindelijk was het toch tijd om aan de terugreis te beginnen.

Op 12 juni vlogen ze van Bonaire naar Montego Bay (MBJ), Jamaica. De vlucht duurde 3 uur en 3 minuten. De bedoeling was om de volgende dag door te vliegen naar Fort Myers in Florida, maar er werd slecht weer en veel regenval voorspeld in Zuid-Florida, dus moesten de plannen aangepast worden. Ze moesten, omdat ze vanuit de Caribbean kwamen, toch op een internationale luchthaven (zoals die in Zuid-Florida) landen voordat ze Amerika mochten betreden. Daarom kozen ze ervoor om na het slechte weer de reis voort te zetten naar Florida. Dat werd op zaterdag 15 juni. Ze vlogen naar West Palm Beach (PBI) in Florida, een vlucht van 2 uur en 17 minuten. Vervolgens vlogen ze door naar Washington Wilkes County in Georgia (IIY) en daarna door naar Kenosha (ENW) bij Chicago in Illinois. Hier zouden ze de dag doorbrengen bij een vriend van Machiel. Op 17 juni hervatten ze de reis naar Canada. Er komt nog een volgend verslag van hoe de reis verder verliep.