Nieuwe video “Rasismo: e siklo” voor educatie en bewustwording

Op 18 juni 2024 heeft tekstschrijver Francis E. Rosaria samen met Eric Ignatia, Sarah-Lee, Tipiko Den Haag en Danielo Look een indrukwekkende educatieve video gelanceerd op YouTube, getiteld “Rasismo: e siklo”. De video, deels gesponsord door Cultuurschakel en Fonds Geld voor je Kunst, werd gefilmd op diverse locaties in Den Haag, waaronder het Nationaal Archief, het Haags Historisch Museum en het Omniversum/Museon. Dit project belicht het slavernijverleden, de huidige impact en de weg naar een hoopvolle toekomst. “Rasismo: e siklo” is een opvolgend kunstwerk van het eerder door Francis E. Rosaria uitgebrachte lied “Rasismo” en is gestructureerd in drie delen:

Het Verleden: uitgevoerd door Tipiko Den Haag, ondersteund in deze clip door Danielo Look. Dit is een muziekgroep die bekend staat om hun traditionele muziek. De groep zingt een lied over Tula, die leider was in de slavenopstand van Curaçao in 1795. Een krachtig citaat uit het lied luidt: “Als we allemaal afstammen van Adam en Eva, waarom is de witte vrij en de zwarte tot slaaf gemaakt?” Dit weerspiegelt Tula’s confrontatie met de onrechtvaardigheid van de slavernij.

Het Heden: uitgevoerd door Francis E. Rosaria, initiator van het project. Hij deelt een krachtige spoken word voordracht die de huidige uitdagingen en doorwerkingen van het slavernijverleden belicht. In zijn voordracht citeert hij: “Tot heden is racisme een feit. Bijna alles dat zwart is, krijgt een negatieve lading of krijgt te maken met minachting.” Zijn woorden bieden inzicht in de hedendaagse problematiek en discriminatie waarmee de diaspora nog steeds te maken heeft.

De Toekomst: uitgevoerd door Sarah-Lee. Zij sluit de video af met haar rap “Cycle”, die oproept tot verandering en hoop voor de toekomst. Een treffend citaat uit haar tekst luidt: “Maar wil je de cycle breken dan begin je bij jezelf en zo heel je ook je hele lijn.” Haar tekst reflecteert op de noodzaak van doorbreking van het herhalen van destructieve generatiepatronen om zo een gezonde basis te kunnen leggen voor de volgende generaties.

Doel en Impact

Het doel van dit project is om mensen te onderwijzen over de complexe geschiedenis van slavernij en haar blijvende impact op de huidige maatschappij. Zowel Francis E. Rosaria als Sarah-Lee benadrukken het belang van educatie als een middel om racisme en onrechtvaardigheid te bestrijden. Door de verbinding van verleden, heden en toekomst hoopt het project bewustwording te creëren en constructieve dialogen op gang te brengen. Verder hopen wij dat dit project meerdere Antilliaanse Caribische personen, instellingen/verenigingen of stichtingen zullen aanmoedigen tot meer samenwerking.

“Onderwijs en bewustwording zijn cruciaal om de diepgewortelde problemen van racisme en onrecht aan te pakken,” zegt Francis E. Rosaria. “Door middel van kunst en cultuur kunnen we deze gesprekken starten en veranderingen teweegbrengen.”

Productie en Samenwerking

Eric Ignatia heeft de productie van de muziek, het filmen en het editen van de video verzorgd, waardoor de visie van het project tot leven kwam. Door de betrokkenheid van alle deelnemers is het project verder versterkt door de rijke cultuur en het creatieve talent van de Nederlandse Caribische gemeenschap.

De video belicht niet alleen muziek en spoken word, maar ook andere kunstvormen zoals de visuele kunstwerk van Jessica Tabares Dorado, die de tekening “De Ontmoeting” creëerde die aan het begin van de video te zien is. Maar ook de traditionele dans van de dansgroep Ban p’e heeft een bijdrage geleverd aan het project.

De video “Rasismo: e siklo” is nu beschikbaar op YouTube en biedt een toegankelijke manier voor een breed publiek om zich te verdiepen in de geschiedenis van slavernij en de blijvende gevolgen ervan.