Klimaat

Nolly Oleana voorzitter klimaattafel Bonaire

Persbericht van M21

Kralendijk – Tijdens de laatste besluitvormende vergadering van de Eilandsraad van Bonaire heeft de fractieleider van M21, mevrouw Daisy Coffie, de klimaatmotie gepresenteerd. Het doel van de motie was om de vorming van de Klimaattafel te versnellen en de benodigde fondsen zeker te stellen. De motie werd unaniem aangenomen door de Eilandsraad. Vorige week heeft het Bestuurscollege waarnemend gezaghebber, Reynold Oleana, aangewezen als onafhankelijk voorzitter van de Klimaattafel.

Vóór eind oktober 2024 moet de Klimaattafel een klimaatplan indienen dat zich richt op maatregelen met betrekking tot aanpassing aan en mitigatie van klimaatverandering voor Bonaire. De heer Oleana, als voorzitter van de Klimaattafel, zal ondersteuning ontvangen van een secretariaat. Ook heeft de Eilandsraad in de motie  aan het Bestuurscollege verzocht om een projectkantoor op te richten met de nodige expertise en capaciteit om de voorzitter en het secretariaat van het Klimaatbureau te ondersteunen.

Fractie M21 heeft kennis genomen van het vonnis van afgelopen dinsdag in de zaak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Hier hebben een groep Zwitserse activisten, de zogenaamde ‘klimaatoma’s’, samen met zes Portugese jongeren en een Franse burgemeester drie zaken aangespannen wegens schending van hun mensenrechten, omdat Europese regeringen onvoldoende maatregelen hebben genomen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Volgens de Nederlandse pers verwachten juridische experts dat de overwinning van de activisten ook gevolgen zal hebben voor Nederland, waar het Europees Hof van Justitie kan eisen dat Europese regeringen strengere beleidsmaatregelen implementeren om ons recht op een gezond klimaat te waarborgen.

Gezien het feit dat in januari 2024 acht Bonairianen, samen met Greenpeace, een rechtszaak hebben aangespannen tegen de Nederlandse regering voor klimaatrechtvaardigheid, houdt de fractie M21 de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Hier eisen ze dat de Nederlandse regering ook Bonaire beschermt tegen de gevolgen van klimaatverandering en meer doet om de klimaatverandering te beperken tot 1,5 graad.

Bonaire wil bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering

Volgens het rapport van kwartiermaker Ed Nijpels wil het Bestuurscollege bijdragen aan de Nederlandse klimaatdoelen en ziet het College politieke, administratieve en maatschappelijke steun voor duurzaamheid op Bonaire. Nijpels constateert een behoefte aan kennis, expertise, regie en coördinatie op het gebied van klimaatmitigatie en -adaptatie. Terwijl het Deltaprogramma en de Nationale klimaatadaptatiestrategie van kracht zijn voor Europees Nederland, gelden deze niet voor Caribisch Nederland. Ondertussen werkt Bonaire aan de implementatie van het Natuur- en Milieubeleidsplan van Caribisch Nederland (NMBP). Het NMBP, het ruimtelijk ontwikkelingsprogramma en het ruimtelijk ontwikkelingsplan zijn bestaande programma’s die instrumenteel zijn in de klimaatadaptatie-opgave op Bonaire. Bovendien heeft het Bestuurscollege van Bonaire het Waterschap Rijn en IJssel gevraagd om advies te geven over waterbeheer.

Nu de heer Oleana is geïnstalleerd als voorzitter van de Klimaattafel op Bonaire, is er bij het Bestuurscollege op aangedrongen om zo snel mogelijk te beginnen met een informatieve campagne over klimaatverandering voor de bewoners van ons eiland. Ook is het Bestuurscollege verzocht om fondsen van het Rijk beschikbaar te stellen voor het OLB om zowel de vestiging van de klimaattafel, de ontwikkeling van het klimaatplan als de informatiecampagne te realiseren.
___________________

Désirée E. Coffie                                

Eilandsraad lid Fractie M21