Terugreis naar Duitsland vanuit Bonaire

Op 31 mei stegen Joop Rauwers, Frans Bakker, Machiel Olde Dubbelink en Gert Jan Koenderink op vanuit Osnabrück, Duitsland met als eindbestemming Bonaire. De vier piloten hebben samen de Atlantische Oceaan overbrugd in een eenmotorig vliegtuig (een TBM 850 Turboprop), met veel tussenstops op allerlei wonderlijke locaties. Daarover werd al eerder verslag gedaan, nu het verslag van het laatste deel van hun reis en terugkeer naar Duitsland.

Op 17 juni vertrok de groep vanuit Kenosha (ENW) met als eindbestemming Goose Bay. Vanwege de lange afstand besloten ze tussendoor nog te stoppen. De eerste stop was op Burlington International (BTV) in Vermont (KBTV), na een vlucht van 2 uur en 47 minuten. Onderweg hadden ze een mooi uitzicht op veel meren en het mooie landschap. De afstand naar Goose Bay was net te ver om op één tank te vliegen, dus tankten ze in Burlington. Hier kregen ze een sjiek ontvangst, de rode loper werd uitgelegd toen ze uit het vliegtuig stapten. Vervolgens vlogen ze in 3 uur en 16 minuten door naar Goose Bay (YYR), weer een prachtige vlucht over het Canadese landschap. In Goose Bay duurde het even voordat ze ‘ingeklaard’ waren en naar het hotel konden.

Op 18 juni vervolgden ze de reis naar Narsarsuaq (UAK) in Groenland. De vorige keer in Groenland was het weer slecht geweest, maar deze keer hadden ze een geweldig uitzicht op de fjorden en gletsjers. Ze landden na een vlucht van 2 uur en 30 minuten. Ondanks de ongewone drukte op het vliegveld, gingen de afhandeling en het tanken redelijk snel, dus konden ze snel weer door naar Reykjavik (RKV) in IJsland.
De hele reis hoopten ze op een aangename wind in de rug en op deze één na laatste dag was die er eindelijk. Op de heenweg hadden ze op dit stuk een grondsnelheid van 147 knopen, maar nu van 380 knopen. Daarom duurde de vlucht dit keer maar 2 uur en 27 minuten, terwijl dit op de heenweg een vlucht van 3 uur en 59 minuten was. Het verblijf in Reykjavik was als op de heenweg, alleen kwamen ze later aan en was het restaurant al gesloten. Gelukkig konden ze aan de bar nog iets bestellen van een kleinere kaart.

Op 19 juni vertrokken ze, net als op de heenweg, nu ook met slecht weer. Er werd “Severe Icing” voorspeld. Bovendien vermoedden ze dat door veel militaire activiteit tussen IJsland en Schotland het luchtruim wat smaller was geworden en daardoor drukker op de gewenste kruishoogte FL310.
In Wick aangekomen na een vlucht van 2 uur en 37 minuten leverden ze hun droogpakken weer in en werd er getankt. Ook nu bleek dat van het oorspronkelijke vluchtplan niets overbleef. Aanvankelijk zouden ze richting Kopenhagen vliegen en van daaruit naar Hamburg en dan naar Osnabrück/Munster (FMO). Nu vlogen ze in 3 uur en 4 minuten richting Glasgow, East Midlands en van daaruit richting Amsterdam, Arnhem en uiteindelijk Osnabrück, de eindbestemming!

Joop Rauwers, Frans Bakker, Machiel Olde Dubbelink en Gert Jan Koenderink willen alle volgers van hun reisverhaal en in het bijzonder Boi Antoin uit Bonaire bedanken. Het was voor hen de reis van hun leven, niet alleen doordat ze in 20 dagen 25.000 km afgelegd hebben in een eenmotorig vliegtuig, maar ook door de paradijselijke eilanden, al het heerlijke eten en de mensen die ze hebben ontmoet. Zo hebben ze veel gezien en enorm veel plezier gehad.