Van Duitsland naar Bonaire

Bronnen: de Boneriano

Joop Rauwers, piloot en inwoner van Bonaire, heeft samen met drie vrienden de Atlantische Oceaan overbrugd om helemaal vanuit Duitsland naar Bonaire te vliegen met een eenmotorig vliegtuig (een TBM 850 Turboprop). Rauwers kwam zo’n vijftig jaar geleden naar Bonaire. Hier heeft hij heeft Buddy Watersports gestart, wat later uitgroeide tot Buddy Dive Resort. Om het financieel allemaal rond te krijgen, werkte hij de eerste jaren ook bij Radio Nederland Wereldomroep. Hij woont nog steeds op Bonaire, maar is sinds de verkoop van Buddy Dive ook regelmatig enkele maanden in Nederland of Amerika. Sinds verhuizing naar Bonaire is Joop Rauwers gefascineerd door duiken en vliegen; hij heeft dan ook een privépilootlicentie en duikt, racet en vliegt nog steeds.

Het plan om van Duitsland naar Bonaire ontstond tijdens een clubbijeenkomst van de Twente VCT vliegclub, twee jaar geleden. Ze zouden tussendoor stoppen en overnachten in andere landen en op diverse eilanden. Het plan was om met een eigen vliegtuig naar Bonaire te vliegen in 2023, maar omstandigheden verhinderden dit. Uiteindelijk vertrokken de vier piloten op 31 mei vanuit Osnabrück, Duitsland voor hun lange reis. 

Hun eerste landing was in Wick in Schotland. Hier moesten ze droogpakken passen, omdat die vereist zijn voor de vlucht die ze later zouden maken van Groenland naar Canada. Voordat ze naar Groenland vlogen, stopten ze eerst in Reykjavik, IJsland. De vlucht van Schotland naar IJsland duurde drie uur en acht minuten. In IJsland hebben ze heerlijk gegeten en besloten ze te overnachten. De volgende dag, zaterdag 1 juni, vlogen ze verder naar Groenland. Onderweg was de tegenwind enorm sterk, zo’n 190 km p/u, maar het uitzicht was prachtig. IJsvlaktes strekten zich uit onder het vliegtuig; ze vlogen over de ijsbergen heen en na een vlucht van bijna vier uur landden ze op Narsarsuaq in Groenland. Hier waren ze van plan drie nachten te blijven en deel te nemen aan een mooie expeditie, maar het weer werkte niet mee. Door het slechte weer besloten ze de expeditie uit te stellen voor de terugweg. Ze tankten en vlogen meteen door naar Canada. De vlucht naar Canada verliep zonder problemen. Ze vlogen over gletsjers, ijsbergen en grote steppen met naaldbomen. Het was een prachtig uitzicht, bijna onaangetast door de mens omdat er zo weinig bewoning was.

Twee uur en drie kwartier later, waren ze geland in het zonnige Goosebay in Canada. Hier konden ze nog genieten van een mooie show bij een oude militaire basis, waar ze zagen hoe NATO luchtmachten oefenden met laagvliegen. Op zondag 2 juni om 10.00 uur vervolgden ze de reis, met als volgende bestemming New York.

Op diezelfde dag landden ze op New York Stewart International airport (SWF). Hier besloten Rauwers en zijn vrienden om, na een korte stop waarbij het vliegtuig werd volgetankt, direct door te vliegen naar Hilton Head in South Carolina (HHH). Ze vertrokken om 14.54 uur en landden na een mooie, rustige vlucht over het Amerikaanse land in Hilton Head om 18.07 uur. De vlucht duurde niet lang (drie uur en 14 minuten), maar lang genoeg om ze helemaal van het koude klimaat naar het warme klimaat te brengen. Van dit warme weer genoten ze dan ook zeker. Met een golfkarretje lieten ze zich naar een hotel brengen, waar ze genoten van de mooie omgeving en overnachtten.

Op 3 juni besloten ze af te wijken van de geplande route. Ze zouden vanaf Hilton Head doorvliegen naar Ft. Lauderdale, maar besloten door te vliegen naar Winterhaven, Florida (GIF). Het was een rustige vlucht van slechts één uur en vijfentwintig minuten. Om vijf voor half één ‘s middags landden ze in Winterhaven. Hier komt Rauwers ieder jaar om te oefenen met een watervliegtuig, zodat hij uiteindelijk genoeg uren zal hebben voor een watervliegtuigbrevet. Zijn drie vrienden hadden hier nog geen ervaring mee en wilden dit ook graag meemaken. Het watervliegen deden ze vanuit Jack Brown’s Seaplane Base (https://brownsseaplane.com/). Verder besloten ze Kennedy’s Space Center in Cape Canaveral te bezoeken, in totaal hebben ze twee nachten gespendeerd in Winterhaven.

Op woensdag 5 juni om elf uur ‘s ochtends hervatten ze de reis. De volgende vlucht, van WInterhaven naar Turks & Caicos, Providenciales (PLS) duurde 2 uur en 49 minuten. Het was een rustige vlucht, maar wel met veel uitwijkingen in verband met onweersbuien. Bij het landen regende het heftig; de straten naar het hotel waren overspoeld met water dus moesten ze op het vliegveld een half uur op de taxi wachten, die niet door het water heen kon. Gelukkig was het de volgende dag weer mooi weer toen ze van Providenciales uitzette naar St. Maarten (SXM). De vlucht verliep probleemloos en na twee uur en vijfentwintig minuten landden ze om 14.05 lokale tijd op Sint Maarten. Ook hier besloten ze twee nachten te verblijven, zodat ze even van het eiland konden genieten. Ze huurden een auto, verkenden zowel het Franse als het Nederlandse deel van het eiland en genoten tussendoor van heerlijk eten en een lekker biertje.

Op maandag 10 juni hopen ze op Bonaire te landen. Dan zal er ook een interview plaatsvinden met de bemanning, inclusief Joop Rauwers, voor televisie.