Ingezonden: Honden op Bonaire

Dit artikel is niet geschreven door de Bonaire Krant, maar ingezonden door een lezer.

Lieve inwoners van Bonaire,

Of u nu van Bonaire bent of uit een ander land komt oorspronkelijk, ik wil even mijn hart luchten bij u. Mijn hart huilt bij het zien van zoveel honden en katten die, het lijkt, geen eigenaar hebben en gevaar lopen op straat. Of nestje, na nestje krijgen en de puppy’s en kittens op straat geboren worden en bang zijn voor mensen omdat ze niet echt met mensen te maken krijgen. Loslopende honden zijn ook nog eens een gevaar voor de loslopende geiten. Niet alle honden zitten achter geiten aan, maar sommige wel, helaas.

Wanneer ik weer jonge hondjes langs drukke wegen zie zitten, dan zie ik kinderen die niet weten hoe gevaarlijk die auto’s zijn, tot het te laat is. En niet alleen puppy’s, maar ook volwassen honden weten het vaak niet. Ik houd dan mijn hart vast en hoop dat ik op de terugweg geen verongelukt dier zal zien.  Een hond, net zomin als een kind, is bekend met het gevaar van het verkeer.

De hond wordt ook wel genoemd, mensen hun beste vriend en dat is waar. Wanneer je een band hebt opgebouwd met een hond, gaat die door het vuur voor je. Honden zijn niet dom, een hond kan heel veel leren en wordt o.a. ingezet wanneer mensen onder het puin liggen na een aardbeving, bijvoorbeeld, met hun neus en oren weten ze levende mensen te vinden. Of ze hebben geleerd blinden te leiden, of voor mensen in een rolstoel het licht aan te doen, de deur open te maken, iets uit de koelkast te halen etc. Of ze waarschuwen de eigenaar wanneer deze last heeft van epilepsie, dat deze een aanval gaat krijgen dus moet gaan zitten. En natuurlijk waarschuwen ze wanneer er iemand onuitgenodigd de tuin of het huis binnen wil komen. Tal van zaken kun je een hond leren, zoals het opsporen van mijnen, munitie, drugs etc. Maar dat gaat niet vanzelf. Deze honden hebben een heleboel moeten leren om het zover te brengen dat ze dit allemaal kunnen. Wanneer u een hond heeft wilt u dat de hond gaat luisteren en dat is ook niet altijd eenvoudig. Slaan is niet de juiste manier, dit kan tot valsheid leiden en in ieder geval zal de hond u niet vertrouwen. Op Bonaire is een hondentrainer die u kan helpen met het trainen van uw hond op een vriendelijke manier en hiermee bezig te zijn is nog leuk ook.

Honden hebben ook gevoel, ze kunnen pijn voelen, angst, vrolijkheid, maar ze kunnen ook depressief zijn. Allemaal gevoelens die wij met ze delen, alleen kunnen ze dit alleen door hun gedrag laten zien, ze zijn onze taal niet meester en dat maakt het lastig ze te begrijpen.

Hier op Bonaire zijn er meer honden dan mensen die een hond willen. En om hier iets aan te veranderen zijn castratie en sterilisatie gratis. Dat geldt ook voor katten. De hond of kat kan zelfs bij u opgehaald worden en weer teruggebracht. Help alsjeblieft mee het aantal ongewenste honden en katten te verminderen. Want te veel honden en katten zal betekenen dat er een aantal moeten worden geëuthanaseerd en dat is eigenlijk niet nodig wanneer voorkomen wordt dat er ongewenste nestjes worden geboren. God heeft ook dieren geschapen en hij hoopt dat we er goed voor zullen zorgen. Erg toch wanneer soms moet worden besloten dat puppy’s, kittens of volwassen honden en katten niet meer mogen leven omdat de opvangen zo vol zitten dat er geen dier meer bij kan

Hier lijkt een hond en kat soms een wegwerpproduct, sorry dat ik het zeg. Want het blijkt dat de ongewenste dieren soms in onbewoond gebied worden achtergelaten, zonder water en voedsel. Deze dieren sterven dan een verschrikkelijke dood. Ik hoop toch zo dat u begrijpt dat het ook anders kan.  En ik richt dit verzoek aan alle inwoners hier op het eiland.

Hieronder vind je informatie over de verschillende organisaties die hulp bieden aan dieren. Helaas spreekt niet iedereen Papiamento of Spaans.

Geef deze informatie a.u.b. ook door aan anderen.

  • Stichting Dierenhulp Bonaire telefoonnummer  7882949
  • Dierenbescherming Bonaire (animal protection 7967000
  • Dierenasiel (opvang honden en katten) 7174989
  • Fundashon Kunuku Kakelvers FKK (opvang honden en katten) 7808020
  • Fulco dierenarts 79856001
  • Dierenartsen praktijk Flamingo 7173338
  • DogPartner Bonaire (Dogtrainer Norbert Tadema) 7865336