Ingezonden: Kunukus te koop via makelaars

Bonaire met vlag maar zonder grond

Dit artikel is niet geschreven door de Bonaire Krant, maar ingezonden door een lezer.

Grote stukken landbouwgrond, eigendom van landeigenaren, worden te koop aangeboden op verschillende plaatsen op Bonaire. Eigenaren en erfgenamen van landbouwgronden verkopen steeds vaker hun eigendommen aan makelaars, wat er in de loop der jaren toe zal leiden dat Bonaire een eiland wordt met een vlag en volkslied (alleen de grond), maar zonder grond. Een betreurenswaardige situatie misschien, maar er kan niets aan worden gedaan.

Sinds de jaren zestig zijn mensen begonnen met het verlaten van de landbouwgronden. Bonaire begon zich te ontwikkelen en landeigenaren werden ouder. Hun kinderen hadden geen interesse om de landbouw voort te zetten, waardoor de landbouwgronden veranderden in wildernis, volledig verlaten.

De laatste jaren echter, vooral na 2010 toen dit eiland een deel van Nederland werd, begonnen Nederlandse Europeanen veel interesse te tonen in landbouwgrond. Je kunt al een paar jaar zien, bijvoorbeeld in de buurt van Nikiboko en Antriol, hoeveel Nederlandse Europeanen op landbouwgrond wonen, nadat ze grote stukken land van lokale mensen hebben gekocht.

Een rit door de landbouwgebieden laat veel borden van makelaarsbedrijven zien die aangeven dat grote landbouwgronden te koop zijn. Zelfs een landbouwgrond zoals Pink Ranch, een plek waar eerder grote feesten werden gehouden, staat te koop.

Maar Pink Ranch is niet de enige grote landbouwgrond te koop in het Dospos-gebied. Er zijn er meer, ook in het Lasana-gebied, waar steeds meer erfgenamen van de vorige eigenaren tot de conclusie komen om landbouwgrond te verkopen waar hun voorouders hard voor hebben gewerkt.

Dit fenomeen is rond Bonaire te vinden. Het is duidelijk dat de geïnteresseerden om te kopen geen Bonairianen zijn, omdat Bonairianen over het algemeen geen interesse hebben om te investeren in de aankoop van deze grote stukken grond.

“Bonaire wordt een eiland met een vlag en volkslied, maar zonder grond,” merkte iemand op tegenover BONERIANO. Het is iets waar niets aan kan worden gedaan. Het is het voorrecht van de eigenaar om zijn landbouwgrond te verkopen, maar het is wel pijnlijk en betreurenswaardig.