Ingezonden: Buitenlandse ‘pop in’ bedrijven moeten afgeremd worden

Hoe in hemelsnaam kan er op ons eiland een rechtvaardige marktontwikkeling onstaan ? Hoe is de Bonairiaanse markt gediend door de buitenlandse pop-in bedrijven?

We zien steeds vaker op de social media dat bedrijven (ook tijdens hun vakantie) hun  producten en of diensten op Bonaire komen verkopen of aanbieden zonder te voldoen aan de regels van onze economische markt.

Een bedrijf uit Nederland dat hier gordijnen komt opmeten en deze  laat opsturen, anderen zijn op zoek naar gidsen met kennis van onze grotten, om een film te maken voor een project voor kinderen in Nederland, met een vergoeding van $ 11/uur.  Zo zijn er nog verschillende andere voorbeelden te noemen.

In de voorbeelden van de aangeboden diensten en verkopen zijn er lokale bedrijven die deze diensten ook aanbieden. Hoe kan het zijn dat onze lokale kleine bedrijven ook nog eens met deze buitenlandse aanbieders moeten concurreren?

Er wordt gebruik gemaakt van een Facebook pagina zoals “Durf te vragen” en of “Bonaire 4 Sale soort pagina’s” (met een grote vrienden database) en vervolgens gaat de algoritme het oppakken op de FB pagina van inwoners van Bonaire

Als een lokaal bedrijf haar diensten of producten wil aanbieden dan zijn deze verplicht om minimaal over het onderstaande te beschikken:

1.      Een Eenmanszaak of een BV (bij de notaris oprichten rond $700)

2.      Vestigingsvergunning ($120)

3.      KvK inschrijving en (jaarlijks contributie betalen rond $ 90 a $130)

4.      Aanmelden bij de Belastingdienst !

Wat hierboven staat kost de lokale, startende, ondernemer (entrepreneur) geld.

Er worden programmas aangeboden bij ‘BusinesSpark’ om entrepreneurs te helpen om zodoende een markt te ontwikkelen voor onze lokale mensen zelf.

Onze Handhaving, die deze buitenlandse “markt indringers” moeten aanpakken doen dit niet. Hoe in hemelsnaam kan er op ons eiland een rechtvaardige marktontwikkeling onstaan ?

Deze “indringers” komen gewoon hun produkten en of diensten aanbieden, krijgen geld hiervoor, zonder te voldoen aan al de bovenstaande voorwaarden, en kunnen/zullen hoogwaarschijnlijk deze extra inkomsten ook niet in hun land (verplicht)declareren. Ons eiland, lees Belastingdienst, vist natuurlijk weer achter het net.

Laten wij als lokale bevolking meer aandacht besteden aan dit soort praktijken en deze af te remmen.

De lokale overheid in samenwerking met Den Haag verwachten wel van onze lokale ondernemingen om mee te werken naar een verhoging van salarissen om zodoende een sociaal minimum op Bonaire te bereiken.

Deze soort praktijken van deze “markt indringers” moet gestopt worden. Lokale overheid OLB en Belastingdienst RCN aan u de taak om dit aan te pakken en doe eens uw werk naar behoren dat ten goede komt voor onze lokale ondernemers !

Gianni van den Heuvel-Guerrero