Ingezonden: Lief baasje, Ik ben vandaag overleden

Je weet ik heb een moeilijke jeugd gehad. Toen mijn moeder beviel van mij en mijn broertjes en zusjes werden we door een boze man weggebracht naar een plek die we niet kende ze noemde het kunuku en we moesten zien te overleven, geen van ons had ervaring hoe dat moest. Na een aantal dagen kwam er een mevrouw die ons allemaal oppakte en mee nam helaas een paar broertjes hadden het niet overleeft, ik gelukkig wel en we werden naar een plek gebracht dat ze asiel noemden.

De mensen daar waren ontzettend lief gaven ons eten en drinken en we werden samen met andere jonge hondjes in een soort kamer bij elkaar gebracht. Ook kwamen er mensen die ons kusjes gaven we waren allemaal  blij maar het werd er steeds drukker. We konden wel fijn naar buiten kijken en af en toe kwamen er mensen die we niet kenden en namen dan een hondje mee naar hun huis. Ikzelf had dat geluk nog niet en uiteindelijk verbleef ik er een aantal maanden, totdat er een meneer kwam en die nam mij mee naar zijn huis. Natuurlijk was ik blij eindelijk een eigen plek om te blijven en hoopte dat ik toch nog gelukkig zou worden. En nu zit ik in een zwarte plastic zak op een stortplaats met meer dode soortgenoten.

Zou ik nog steeds bij je geweest zijn als ik niet op je schoen had gekauwd? Ik wist niet wat het was, maar het lag op de vloer en dacht dat ik er mee mocht spelen. Zou ik nog steeds bij je geweest zijn als ik de kleren niet van de waslijn had getrokken? Ik kreeg geen aandacht en met de wind tegen de kleren bewogen ze leuk en we hadden plezier met elkaar. Ik was gewoon aan het spelen je was vergeten om hondenspeelgoed voor me te kopen.

Zou ik nog steeds thuis zijn geweest als je me had geleerd dat ik niet in huis mocht plassen? Je drukte steeds mijn neus in mijn eigen behoefte en ik snapte niet waarom je dat deed. Je wilde immers nooit met me lopen zodat je me kon leren dat ik mijn behoeften niet in huis mocht doen. Zou ik nog steeds thuis zijn geweest als ik geen vlooien en teken in huis had gebracht? Helaas kreeg ik nooit iets van je om van die nare beestjes af te komen want geld uitgeven voor me vond je maar niets.

Zou ik nog steeds thuis zijn geweest als ik alles meteen keurig deed wat je zou hebben gewild. Ik begreep al niet dat je niet met me wilde spelen of dat je me de staat op stuurde om mijzelf die dag maar te vermaken. Lief baasje op straat waren andere honden die me wilde bijten en ik moest soms rennen om niet verder gewond te raken. Als ik dan weer naar huis kwam kreeg ik amper eten want je had het druk. Lief baasje zou ik nog steeds bij je geweest zijn als je me voldoende eten had gegeven zodat ik geen vreemde tuinen in zou gaan om eten te zoeken? Je liet me elke keer zonder dat je er wat van zei over de muur springen want ik zocht lieve vriendjes waarmee ik wel kon spelen maar helaas.

Tja en toen kwam er iemand op een fiets voorbij dus ik dacht eindelijk iemand die me aandacht gaat geven en ging blaffend naar deze persoon toe maar toen ik vlakbij was begon deze persoon me te schoppen en me toe te schreeuwen dat ik weg moest gaan. Maar toen ik een schop tegen mijn hoofd kreeg werd ik boos en heb gebeten (op mijn manier gezegd dat ik niet geslagen of geschopt  wilde worden ik zocht immers iemand om te spelen in mijn eigen straat zodat ik niet hoefde te gaan zwerven en soms vond ik het stiekem ook wel leuk om iemand weg te jagen het was mijn straat toch?  Ik hoopte dat er eindelijk iemand was die met me ging knuffelen en anders was dan jij die me helaas geen aandacht gaf en bijna geen eten zodat ik wel over het hek heen moest klimmen om eten te zoeken en iemand te zoeken die me wel leuk zou vinden. Helaas niemand wilde mij en toen ik dacht dat er eindelijk iemand was die me wilde hebben en naar mij toekwam werd ik doodgeschoten, nu lig ik op de grond en heb veel pijn en weet dat ik het niet zal overleven.

Ik ben vandaag overleden. Liefs, je trouwe liefhebbende hond”.

Wanneer wordt er nu daadwerkelijk actie ondernomen om het onnodige dierenleed te voorkomen. Al 25 jaar wetgeving en al deze jaren geen correcte handhaving. We raken gewend aan de doodgereden honden op straat waar de darmen uitkomen of de doodgeschoten honden die zogenaamd agressief zijn maar in werkelijkheid iemand weg proberen te jagen. Zonder dat er onderzocht wordt waarom de hond eventueel heeft gebeten. Tja als hond op Bonaire ben je altijd fout ook al gooien ze stenen of slaan ze met stokken. In maart 2022 is er een “werkgroep honden” opgericht welke zich zou verdiepen is het probleem van deze loslopende en op straat lopende zwerfhonden honden. Volgens de “werkgroep honden” is het probleem complex, echter een klein kind begrijpt dat er zonder correcte handhaving een probleem ontstaat. Men is er zo aan gewend dat we horen ‘ach het is Bonaire’, dit staat dus equivalent voor alles mag hier toch? Vanaf maart 2022 is er nog steeds niets gedaan om de burger/hondenbezitter te informeren dat honden binnen het eigen erf dienen te blijven omdat dit in de wet is vastgelegd. Vele weten dit maar ook vele niet want immers iedereen laat zijn of haar hond wel eens zelf een blokje om lopen? Ik vraag me dan ook af is de overheid echt begaan met het honden probleem?

Norbert Tadema

DogPartner Bonaire