Nog niets concreets vanuit werkgroep honden

Dit artikel is niet geschreven door de Bonaire Krant, maar ingezonden door een lezer.

KRALENDIJK- Afgelopen zaterdag schoof een werkgroep honden aan tafel bij een radioprogramma en Norbert Tadema geeft zijn opinie;

Deze werkgroep houdt zich bezig met de ‘hondenproblematiek’ op het
eiland, het bevreemd mijzelf elke keer weer dat de honden het probleem hebben gecreëerd, althans zo komt het over. Echter, het zijn niet de honden die schuldig zijn, het is de overheid die de wetgeving niet naleeft.


Een korte uitleg sinds 1998 is de wetgeving een Eilandsverordening aangepast mede omdat er toe ook al
gevallen waren met betrekking tot bijtongevallen en loslopende honden. Helaas heeft men hier nooit op
Gehandhaafd omdat heel logisch het aantal gevallen veel kleiner was, in 1998 waren er ongeveer 9000
inwoners en ook honden (de precieze aantallen honden weet ik niet). Dus vond men het niet nodig om te
handhaven indien er een probleem was werd dit weggenomen door de hond te elimineren. De eigenaar is nimmer beboet terwijl dit wel in de wet staat. In de loop der jaren kwamen er meer gevallen van overlast ook met betrekking tot het doodbijten van schapen, maar ook op straat waar de honden uit territorium drang mensen wegjaagden die vaak hierop reageren met geschreeuw en geschopt of er werden voorwerpen naar de honden gegooid waarop de hond uit reactie beet. Er is tot op heden nimmer onderzocht waarom een hond heeft gebeten of bijt, met spreek gelijk over agressieve honden, hetgeen ik bestrijd.

Natuurlijk zijn er honden waarbij een steekje los is door incest etc. maar dat zijn enkele gevallen en die mogen dan ook terecht worden ingeslapen indien dit is onderzocht. De werkgroep wordt gevormd door Het OLB, OM en het KPCN en ‘soms’ worden de dierenorganisaties er bij betrokken. Het is natuurlijk vreemd deze dierenorganisaties lopen in het ‘veld’ en weten waar de schoen wringt. Men wilde de werkgroep klein houden, omdat er in 2016 ook een werkgroep was en zo wordt gezegd dat deze er onderling niet uitkwamen en daarom is gestopt. Helaas is dit niet de waarheid het OLB kwam haar eigen toezeggingen niet na, maar wilde na verloop van tijd een positief bericht naar buiten brengen, omdat ze dan konden aangeven hoe goed ze bezig zijn, ditzelfde gevoel heb ik nu ook.


Toen enkele organisaties geen positief bericht (immers er was niets positiefs te melden) naar buiten wilde
brengen is de stekker eruit getrokken. Ook speelde mee dat het OLB er eigenlijk niet veel tijd in wilde
stoppen met de vergaderingen. Maar om toch positief te zijn kregen de dierenorganisaties de schuld dat ze niet wilde samenwerken of ruzie hadden, wat geheel onjuist is want deze organisaties werken tot op de dag van vandaag nog steeds nauw samen immer ze hebben hetzelfde doel minder dierenleed. Maar goed deze werkgroep ‘honden’ is nu alweer meer dan een jaar bezig maar helaas nog niets concreets en daar word ik altijd weer boos over, ook de door de Stichting Dierenhulp ingediende concept Dierenwelzijnswet deze ligt er al een aantal jaren, maar er wordt niets mee gedaan omdat zoals men zegt dat het Dierenwelzijn breder is.

Maar hoe moeilijk is het om deze concept Dierenwelzijn wet om te vormen van een landsverordening naar een eilandsverordening zodat het stukje met betrekking tot de honden alvast duidelijk is anno 2023. Nee, men wil alles hierin betrekking wat in gaat houden dat het zeker nog jaren gaat dieren voordat wel een Dierenwelzijnswet hebben (waarin ook honden wordt genoemd). In het gesprek geeft het KPCN gelukkig wel toe dat de korpsleden niet specifiek getraind worden met betrekking tot agressie bij dieren wat natuurlijk raar is wat de woordvoerster van het KPCN heeft dit altijd gezegd.

Dus honden worden beoordeeld door niet deskundige agenten indien er een bijtgeval is en het waarom van het bijtgeval wordt ook niet onderzocht. Ik heb hier nog steeds een klacht over lopen waar tot op heden geen antwoord op is gegeven. Met andere woorden veel woorden, maar nog steeds geen concrete daden, naar mijn mening is de oplossing niet zo moeilijk. Ga de wijk in licht de mensen in (in hun eigen taal) wat wel en wat niet mag veel mensen weten niet dat er eigenlijk een strenge wetgeving is. Men zegt nog steeds het is onze cultuur dat de honden loslopen, maar het zich niet houden aan wetgeving kan nimmer cultuur zijn. Indien de honden op het eigen terrein zitten en er niet uitdunnen krijgen we vanzelf minder ongewenste zwangerschappen, natuurlijk moeten we het steriliseren wel promoten.

Een campagne heeft geen zin en zeker een enkele poster niet. De mensen zonder een deugdelijke afrastering hadden moeten weten voordat ze aan honden begonnen dat dit strafbaar is als deze honden op straat lopen. Naar mijn mening moet de overheid deze mensen enigszins helpen, immers ze zijn er nooit op gewezen en er is nooit op gehandhaafd.

Ook kunnen we de KPCN niet als schuldige aanwijzen, want Bonaire groet uit haar voegen en om ook op de honden te handhaven is geen tijd. Vandaar mijn strijd voor een Dierenpolitie naar Nederlands voorbeeld. Einde van deze maand komt er een samenzijn van deze werkgroep waar ook de dierenorganisaties bij mogen aanschuiven. Ik ga er positief naartoe, maar hoop dat er nu eindelijk op zeer korte termijn concrete stappen zullen worden genomen, want anders is het dweilen met de kraan open.

Norbert Tadema

Dog Partners Bonaire