Ingezonden: Oude ezels verliezen hun streken niet

Het ezeltje tot aan zijn enkels op het ondergestroomde Bonaire in de NRC van begin mei adstrueert de urgentie om technische maatregelen te nemen tegen de naderende inundatie. Niets daarover in het rapport Nijpels, waar financiële versnippering van geldpotjes door 146 (sic) regelingen als een gegeven wordt genoemd. Wel moeten er nog meer Nederlandse ambtenaren worden gestuurd, waarmee het eiland al jaren ineffectief wordt overspoeld.

 En heel belangrijk is volgens hem om een ‘klimaat tafel’ in te stellen, waar alvast een onafhankelijke voorzitter voor moet worden benoemd die ieder half jaar met de minister gaat overleggen. Nog meer pretreisjes tegen verspilde belastinggelden? Wij zeggen dan op Bonaire: Buriku bieu no ta laga maña, oude ezels verliezen hun streken niet’, alweer een bijbaantje voor hem en zijn oude vriendjes die zich vervelen!

Bonaire is alleen gediend met waarlijke gelijkstelling aan de Nederlandse gemeentes, zie de schrijnende arme burgerprotesten en rechtszaken die op ontploffen staan. Bonaire heeft technische (niet-overheid) experts nodig, voorzien van eenduidige ruime fondsen om snel een begin te maken met dit deltawerk van niet gering formaat binnen het koninkrijk. Voormalig wethouder Huisvesting in Amsterdam Schaefer (in geouwehoer kun je niet wonen) zij hierbij geparafraseerd: “door gelul houd je geen droge voeten”.

Door: Siebe Sonnema