M21 zoekt vesting voor basischool

Esther Zimmerman van M21:
M21 dringt aan op urgente oplossing voor huisvesting basisschool Het Koraal.

Kralendijk, 24 mei 2024 – Het afgelopen schooljaar 2022-2023 werd basisschool Het Koraal een bekostigde school, wat betekende dat de bekostiging vanaf het schooljaar 2024-2025 zou ingaan. Dit is een belangrijke stap voor het onderwijs op ons eiland. Echter, we zijn recentelijk geconfronteerd met een teleurstellende situatie: er is nog steeds geen zicht op een geschikte vestiging voor de school voor het komende school­­jaar. Sinds 10 oktober 2010 is de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ver­ant­woordelijk voor het onderwijsbeleid op de BES-eilanden. De scholen in Caribisch Nederland zijn onderdeel van het Nederlandse onderwijssysteem en worden recht­streeks vanuit Nederland bekostigd sinds 1 januari 2011. De Caribisch Nederlandse Onderwijswetten gelden sinds 1 augustus 2011, met geleidelijke invoering van in­hou­­de­lijke veranderingen.

Zorgwekkend
In 2012 hebben OCW en de openbare lichamen van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba convenanten vastgesteld voor de renovatie en nieuwbouw van school­gebou­wen. Ondanks deze inspanningen en de bouw en renovatie van meerdere school­gebouwen, is de situatie van basisschool Het Koraal zorgwekkend. Basisschool Het Koraal kreeg recent te horen dat er voor het schooljaar 2024-2025 nog geen zicht is op een nieuwe vestiging. De redenen zijn onder meer:

  • Het bouwen van een nieuw gebouw is een meerjarenplan.
  • Er is momenteel een schaarste aan beschikbare, geschikte gebouwen op Bonaire.
  • Het budget dat is begroot voor onderwijs heeft geen rekening gehouden met de komst van een nieuwe school, aangezien Het Koraal tot vorig jaar nog geen bekostigde school was.

Onveilige omstandigheden
Als er geen oplossing komt, kunnen de leerlingen die zich hebben ingeschreven voor het schooljaar 2024-2025 niet geplaatst worden. Daarnaast moeten de huidige leerlingen van basisschool Het Koraal nog een jaar blijven in de twee woonhuizen waar zij momenteel les krijgen. Deze locaties zijn verre van ideaal en voldoen niet aan de veiligheids- en onderwijseisen. De huidige situatie brengt onveilige omstandigheden met zich mee, zoals onvoldoen­de afgesloten ruimtes en een kale tuin die als speelplaats dient. Bovendien ontbreekt het aan essentiële materialen voor een optimale ontwikkeling van de kinderen, zoals geschikt meubilair, digitale borden, stille werkruimtes, leeshoeken, en meer.

Oplossing dringend nodig
Volgens het Kinderrechtenverdrag hebben alle kinderen recht op goed onderwijs (Artikel 28). Dit betekent dat kinderen naar school moeten kunnen gaan en goed onderwijs moeten krijgen op een manier die bij hen past. M21 pleit daarom voor een dringende oplossing voor deze situatie. Wij maken ons ernstig zorgen over de 80 kinderen die nog een jaar in onveilige huisvesting on­der­wijs moeten genieten en de 40 leerlingen die niet op basisschool Het Koraal geplaatst kunnen worden. Dit is een verontrustende situatie. Wij doen een beroep op zowel het openbaar lichaam Bonaire als OCW om snel tot een oplossing te komen.